onsdag, oktober 13, 2010

Färglagd Vibia

"Antikens marmor var inte vit", är rubriken till en artikel i Norrbottens-Kuriren. Artikeln handlar om en utställning som finns på Medelhavsmuseet i Stockholm just nu. "Vita lögner" heter utställningen, och den pågår fram tills 30 Januari.

Missuppfattningen föddes i renässansens Italien, läser jag, när man grävde upp den så kallade Lakoongruppen, vilken hade legat i jorden riktigt länge, och som vid det laget hade tappat all färg. Michelangelo och hans kollegor blev väldigt inspirerade av detta färglösa och rena, och andra följde efter.

Men nu stiger tydligen den sanna kunskapen upp till ytan igen. Jag tänker gå på den där utställningen, antagligen redan på söndag. Tanken på att få se hur man egentligen hade tänkt sig statyerna från början känns spännande, tycker jag.

Jag har förresten då och då själv varit inne på att färglägga statyer. Till exempel gjorde jag ett försök med Caligula för ett par år sedan, och igår kväll gjorde jag ännu ett, fast på en annan. Hur den här statyn - föreställande kejsar Hadrianus framlidna hustru Vibia Sabina - egentligen var färglagd, i nyskick så att säga, har jag naturligtvis ingen aning om, men så här blev det.


Här är originalet.

Vibia är förresten ett väldigt fint namn, när man tänker på saken, så de så råkar läsa detta och samtidigt går i döpa-sin-dotter-tankar kan ta det som ett tips. Namnet är ovanligt också - endast 2 kvinnor i Sverige heter så (i skrivande stund).
---
Läs även andra bloggares åsikter om , / svd

6 kommentarer:

Mira sa...

Spännande! Var och såg terracottaarmén i måndags. De var också färglagda från början i starka, klara färger. Inlägg kommer!

Johnny sa...

Mira: Brorsan såg också den utställningen, sa att den var bra. Ser fram mot dina bilder.

Miss Gillette sa...

Å, jag ska se båda de utställningarna när jag kommer till Stan härnäst. Den på Medelhavsmuseet läste jag om i augusti och galopperade löddrig dit för att hinna se utställningen innan jag for hem. Borde jag ha campat på trottoaren utanför sen dess? När jag ändå var där, menar jag?

Johnny sa...

Miss Gilette: Om jag känner medelhavsmuseet rätt är det en ganska liten utställning, men jag får väl rapportera om saken.

Miss Gillette sa...

Gör du det, men jag ska se den ändå. Emellanåt har jag ju ändå ärende till den där underbara stan. Kan man inte ha bloggträff bland statyerna förresten? Man kan leka förstenad och gissa vilka som är bloggare och vilka som är statyer.

Johnny sa...

Miss Gilette: Till just det här museibesöket är jag uppbokad i annat sällskap, men annars är idén ganska bra; bloggträff i museimiljö är kanske det nya bloggträff på krogen. :)