söndag, oktober 17, 2010

Vita lögner på Medelhavsmuseet

Iväg till Medelhavsmuseet och utställningen "Vita lögner" idag. Den handlar om att statyerna och skulpturerna (och husgavlarna och allt möjligt) under arkaisk tid och hellenistisk - ja vidare genom hela antiken och rätt upp i medeltiden, var färggrant målade och inte vita.

När man är inne på en grej - som det här med att saker och ting kan vara målade - är det lätt gjort att man ser sånt lite här och där, och så var det idag. Tryck på bilderna om de känns för små.


Som de här öststatliga kvinnorna jag såg på Drottninggatan till exempel . Trollet de låter sig plåtas med är målat. Det skulle se jäkligt skumt ut som kritvitt.


Och den här lite naiva infödingskonsten (som jag lite naivt kallar den då jag inte orkar ta reda på vad den är för något) som jag såg inne på en klädbutik på vägen till museet.


Och kolla här, ett nedlagt kafé - naturligtvis innehållande en målad figur.

Eller varför inte de här små målade figurerna som jag såg i en kitchbutik på Drottningatan. Hujeda mig. Nåja, till slut var jag framme vid museet, och klev in. Utställningen var inte koncentrerad till ett ställe, utan var lite utspridd. Först kollade jag in den själv, och sedan gick jag den guidade turen.

Jag vill förresten tipsa om att du som ska se utställningen också tar den guidade turen. Jovisst, man kan läsa sig till allt guiden säger, men det är roligare att få det visat och man får ju ställa frågor. Nå, jag tog en jäkla massa bilder, men då jag inte vill spoila nöjet för de som ska dit lägger jag upp endast några få.
Tjejen härnedan, hon på den motsatta pendeltågsperrongen, hon har ingenting med målade statyer alls att göra. Jag tyckte bara det var så märkligt att hon valde att ha den ena benvärmaren nedhasad.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Elisabet sa...

Benvärmaren .. den kanske bara hade hasat ner?

På väg till min dotters bröllop i Sthlm, gick vi, min storasyster och jag, i våldsam fart längs trottoaren och plötsligt hör jag syrran gapskratta: hon hade köpt (helt olikt henne!) stay-up-strumpor och förmodligen var hon väl för mager, så nu hade dom eleganta strumporna hasat ner och låg som korvskinn runt vristerna!

Jag höll på att avlida av skratt .., och hon fick skynda sig in i någon strumpbutik nära Centralen och skaffa en tajtare modell.

Johnny sa...

Elisabet: Antagligen är väl kroppsmålning det enda som funkar i längden. Utom i regn då. :)