söndag, december 19, 2010

De etruskiska ansiktena

Via BibliOdyssey hamnade jag på det fina flickr-setet "Etruscan Mirrors". Här är ett exempel på en etruskisk spegel.


(Bilden på flickr)

Bronze hand mirrors were a characteristic product of the Etruscans. Made throughout the period between the 6th and 1st centuries BC, they provide much information about Etruscan bronze technology and the development of Etruscan art. They were very often decorated on the backs with scenes from daily life, religion and mythology. Some show stories from Greek mythology, some purely Etruscan, some a mixture of both. (källa)

Tar man sig en närmare titt på'n, och det har jag gjort, så ser man att deras ansikten är ganska snarlika varandra. De är inga exakta kloner, men lika är de. Det man omedelbart tänker är ju att konstnären inte tyckte det var så viktigt; "Nu har jag en gång lär mig att rita ett ansikte, och den stilen kör jag och på den vägen är det. Några klagomål? Inte. Bra.".Eller så kan man ju tänka att ansiktena var rätt oviktiga i sammanhanget, att kläderna och det figurerna gjorde och vad sakerna omkring dem symboliserade var det viktiga.

Men jag slogs av en annan tanke. Låt säga att spegeln är från typ femhundra år före Kristus. Hur många etrusker fanns det då? Antagligen inte sådär jättemånga. På den tiden fanns det gott och väl (och naturligtvis uppskattningsvis) färre människor än 300 miljoner - på hela jorden, och etruskerna fanns bara i den övre delen av Italien.

De kan helt enkelt inte ha varit så många. Dessutom, deras språk var inte alls släkt med något annat språk på den tiden, så man kan anta att åtminstone fram tills dess hade de "hållit på sig" rätt noga - om jag uttrycker mig riktigt - ungefär som Romer och Judar verkar ha gjort.

Så tanken jag slogs av var helt enkelt denna: Kan det ha varit så att anledningen till att de är så lika varandra på spegeln är att de var väldigt lika varandra i verkligheten? Att de, kanske på grund av sitt relativa fåtal och därigenom sin relativa släktskap med varandra, faktiskt liknade varandra rätt mycket, som man gör i en familj?

Ja jag vet inte, för jag är verkligen varken någon historiker, etymolog eller etnolog, men jag tycker det är kul att fundera över såna här saker.

2 kommentarer:

Marianne Johansson sa...

finns inte en viss likhet mellan dessa fyra ansikten i profil? - en viss likhet med vem? - jo - enligt mitt tycke - med fredrik reinfeldt...

Johnny sa...

Marianne: Bravo!!!! Varför kom jag inte på det själv? Naturligtvis har du rätt. Nu kan alla som tycker att Reinfeldt är en ruskig typ, ändra det till att han är en etruskig typ.