onsdag, december 08, 2010

Pysseltips

Nu för tiden, när jag läser bloggar, är jag rätt så mycket ute efter foto-inspiration. Sådan brukar jag hitta i alla möjliga bloggar, och inte bara i fotobloggar. Inspiration kan komma i alla möjliga former, både som inspirerande bilder och som små tips, ägnade att inspirera.

Här kommer ett litet tips från mig. Dock inget du blir en bättre fotograf utav, men som kan tjäna som allmän inspiration för hur man kan göra om man inte har nåt bättre för sig än att pilla och peta i sina misslyckade bilder. En sån här bild, till exempel.Jag hade kameran hängande runt halsen (med rem alltså, inte så att min kamera har den formen att den kan hänga runt en hals), och jag knallade omkring och plåtade lite allmänt utan att titta vars. Kamera-inställningarna var åt helvete och varenda bild blev både för ljus och för mörk på samma gång, samt suddiga.

Såna bilder slänger man (jag) normalt, men den här behöll jag av nån anledning. Nå, sen öppnade jag upp Pixlr och började peta. Jag vill för tusende gången reklama för det programmet; det är lätt, det är snabbt och det är online. Och det är det närmsta Photoshop man kan komma om man vill ha nåt som är gratis.Jag fick för mig att mannens blick var bildens viktigaste detalj, den och flickans brydda uppsyn. Så jag klippte ut just detta, och slängde resten. Ja sen, då man har bilden man vill ha, är det ju bara att sätta igång och leka. Jag, för min del, tog bort färgen och lade på en lätt sepia, och sedan lade jag på "scan lines" både på bredden och på höjden, och därvid nöjde jag mig.

Det är fortfarande inte världens bästa bild, men nu gillar åtminstone jag den bättre än originalet. Så mitt inspirationstips är: Behåll den sopiga bilden en stund, den du tänkte slänga, och öppna upp exempelvis Pixlr och klipp ut det viktigaste, och gör nåt DU tycker är kul.

9 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Tack för tipset om Pixlr, nu blir Maken glad för han retar sig på att jag kör med det bildbehandlingsprogram som följde med kameran vi köpte. (Själv bävar jag -- det är tidskrävande nog trots att det finns så få funktioner, och det är ingen annan än jag som gör nånting med familjens foton [även om sjuåriga dottern uttrycker intresse för att lära sig bildjoxa].)

Ja och sen har du ju helt rätt om att det nästan alltid finns spännande detaljer i en trist bild. Om inte annat kan man ju göra ett utsnitt som blir nonfigurativt och av det skälet lite intressantare än en misslyckad plåt.

Johnny sa...

Miss: Vill ni bildjoxa med ett program som är "typ" lika bra som Phostoshop fast lite annorlunda, och som man har i datorn och som är gratis finns ju alltid Gimp.
http://www.gimp.org/

Elisabet. sa...

Jaha, nu har jag testat pixlr .., ganska mycket mer avancerat än picnik, tror jag.

Det var mycket man kunde göra där ..., får kanske ta mig en längre titt så man förstår hur det hela är upplagt.

Är det verkligen gratis?

Johnny sa...

Elisabet: Ja, till skillnad mot Picnik, helt gratis. Det finns en enklare variant också, om man bara vill rätta till bilderna:
http://www.pixlr.com/express/

Miss Gillette sa...

Gimp också. Vilket tycker du själv är bäst? För mig gäller att det måste vara väldigt enkelt att fatta, väldigt intuitivt. Jag har helt enkelt för lite tid att lägga på att lära nytt och är dessutom inte så himla bildbehandlingsvan.

Johnny sa...

Miss: Hemma är det alltid Photoshop, men jag har haft en liten Gimp-period också. På jobbet, där jag inte kan ha några installerade program brukar jag alternera mellan: www.picnik.com och http://www.pixlr.com/. Båda duger fint till husbehov, tycker jag.

Anonym sa...

Hade du påstått att bilden kom från en dagstidning från 60-talet hade jag trott dig. Inte ofta man ser unga kvinnor i hatt här uppe i obygden.

Miss Gillette sa...

mrarboc: Instämmer!

johnny: Maken säger att Gimp är besvärligt, så jag börjar med pixlr tror jag. Nån dag när jag får tid. :-/

Johnny sa...

mrarboc: Östermalm. :)

Miss: Pixlr är enkelt. Verktyget "kurvor" klarar man sig nästan helt med.