tisdag, januari 04, 2011

Drottningens mask

Just nu läser jag Dick Harrisons bok Ofärd. Den fick väl ingen supergod kritik direkt, som roman betraktad, men jag gillar den ordentligt. I den figurerar en änkedrottning Balthild. Namnet Balthild låter häftigt. Ja alla namnen i Ofärd låter förresten häftiga.

Nå, jag kollade upp Balthild på Wikipedia. Jag sög åt mig en del kunskaper som jag som vanligt strax började glömma, och efter det blev det att jag började kolla upp andra gamla drottningar. Och till slut svenska sådana.

Jag fastnade för en som hette Lovisa Ulrika av Preussen. Det är hon på bilden här. Hon var drottning av Sverige mellan 1751 och 1771, och hon var en riktig kulturtant: "Kronprinshovet ägnade sig under hennes ledning åt fransk amatörteater, ibland utomhus, utflykter i naturen och maskerader."

Hon gillade antagligen maskerader så pass mycket att när hon skulle avporträtteras fint så höll hon i en maskeradmask. Och det var faktiskt bara den masken jag skulle blogga om, även om det nu blev så att jag hamnade på omvägar.Den masken hon håller i - är den inte lite skum? Jag menar, antingen har man en mask som täcker ansiktet (och som ofta föreställer ett stiliserat ansikte), eller så har man en sån där liten banditmask, en sån som ligger runt ögonen och ibland över näsan. Den hon håller i är båda. Den är en ansiktsmask som har en mask på sig. Är inte detta lite konstigt?

4 kommentarer:

DanneG sa...

Hm, kanske var så man täckte för munsår/finnar på 1700-talet :D

Johnny sa...

DanneG: Kanske. Clerasil var nog en bristvara på den tiden. :)

Miss Gillette sa...

Haha, jag gillar dannes förslag mycket mer än mitt eget, som bara är tråkigt och inte ens är nåt förslag -- bara en påminnelse om att målningar från den här tiden som regel var starkt symboltyngda och att varenda liten pinal som finns med på bilderna väckte livliga associationer för tidens betraktare. Idag behöver vi facit för att fatta vad allting betyder, och vissa saker och företeelser och händelser som åsyftas kan ha fallit i total glömska, så att vi idag aldrig kan få reda på allt vad en tavla berättade för sin publik när den målades. (Allt det där vet du redan antar jag.)

Men masken är verkligen häftig -- har aldrig sett nån liknande (men så är jag inte konstteoretiker heller).

Johnny sa...

Miss: Ja, jag har som du säger också hört talas om den där gamla symboltätheten. Fast det där med masken tror jag bara ska vara en crazy grej liksom, ungefär som t-shirtar med tryck så att de ser ut som frackar med slips typ.