måndag, januari 03, 2011

Den rätta sortens tegel

Jag gillar tegel. Om jag finge vara den som bestämde vilket material hus i största allmänhet skulle vara byggda av/beklädda med så skulle jag bestämma: Tegel. Men jag är rätt petig med just vilken tegelsort det ska vara. Går man omkring bland husen i stan (ja inte bara stan förresten, utan även småorter och förorter) så ser man att tegel kan komma i många sorter.

Det kan vara jättestora tegelstenar och det kan vara jättesmå. Det kan vara blanka och det kan vara skrovliga. De kan komma i djupröd färg och som gula. Med mera, med flera. För min del ser jag direkt om ett hus är byggt av "rätt" sorts tegel eller ej, och detta avgör ofta hela husets betyg i mina ögon. Ett snyggt hus (vad nu det är) kan förfulas av fel sorts tegel. Ett fult hus (vad nu det är) kan besnyggas av den rätta sorten. Bilden här nedan föreställer "rätt sorts tegel".Jag tog bilden igår, eller om det var i förrgår. Det klär huset jag växte upp i. Jag knallade förbi där och kom då att tänka tankarna jag har redovisat här. Det är såklart just det teglet som har präglat min smak.

11 kommentarer:

Elisabet. sa...

Just det! Modernt tegel känns ofta "dött" .., det är ingen variation alls. Nu ska jag leta reda på nån bild från Regementsgatan och visa dig.

Elisabet. sa...

http://cikoriatva.blogspot.com/2010/04/torsdagsfonstret_22.html#links

http://cikoriatva.blogspot.com/2010/05/ett-kvallsfonster-fran_31.html#links

http://cikoriatva.blogspot.com/2010/01/fredagsfonstret_22.html#links

Ja, där är några.
Jag hade aldrig sett så mycket vackert tegel som i Ystad.

I Helsingborg finns en mörkare variant, - "helsingborgstegel" - som inte alls är lika varm i färgen.

Johnny sa...

Elisabet: Snygga allihopa, men de röda var aningens för blanka för min smak. ;)
Jag antar att alla har sina sorter de tycker är de rätta.

Paradigm sa...

Ser ut att vara ett 10-skiftigt munkförband med löpande kopp. Nätet gör oss alla till experter:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Munkf%C3%B6rband

Marianne Johansson sa...

ja du är kul johnny!

Johnny sa...

paradigm: Nu fick du mig att fastna på wikipedia en bra stund.

Marianne: We aim to please. :)

Magnus sa...

Håller med, tegel med den där varma flammiga looken är snyggt. Även gult tegel, litet solblekt gult då, inte knallgult. Känns som en levande hud.

Johnny sa...

Magnus: Undras om det inte är så att gult tegel är lite ovanligare i Stockholm, än i andra städer. Jag har inget belägg för det, men det känns lite så.

Systerdyster sa...

Patentverket (det kanske är f.d.) på Vallhallavägen. Det är en fin tegeltrave! Gult tegel däremot är typiskt Gbgskt, gult=fult.

Johnny sa...

Syster dyster: Kan det vara där jag plåtade ett par statyer i höstas tro? Det är de två under Karla Frukt:
http://stationsvakt.blogspot.com/2010/08/skylt-skulptur-stolpe.html

Het Zinderend Oppervlak sa...

Sorry, I can't translate everything in dutch, but google translater helps a little. You seem to be a soulmate in brickwork. I'm writing a book on brickbonds as a pattern art: Het Zinderend Oppervlak (the thrilling surface). Unfortunately only in Dutch - but with a lot of pictures, that are universal. www.zinderendoppervlak.nl Bye, Koen Mulder