tisdag, januari 11, 2011

Hakkorset

Den urgamla lyckosymbolen svastikan - hakkorset - jag satt och läste om den på Wikipedia. Det stod att den hade blivit starkt belastad i den europeiska kulturen sedan nazisterna började köra med den, men att den inom andra kulturkretsar fortfarande används friskt eftersom den ju som sagt är en lyckobringare.

Att knalla omkring med hakkors på sig funkar inte, inte nu för tiden. Antagligen, om man började göra det, skulle man åka på stryk av någon - alternativt bli tagen av polisen för förargelseväckande beteende.

Men det jag kom att fundera över var följande. Det heter ju att vi ska vara toleranta mot hitflyttade folkgrupper, att vi ska acceptera att de har hucklen på sig, eller turbaner eller vad som helst. Okej, men låt oss säga att det plötsligt kom en invandrarvåg från ett land där svastikan var helt okej att använda, och att dessa människor - i lyckobringandets namn - helt ogenerat började gå omkring med hakkorströjor på sig, samt vifta med hakkorsflaggor.

Hur fasen skulle det funka tro? Jag har ingen aning, men det är en intressant tanke.

4 kommentarer:

P-E Fronning sa...

Falun Gong

Johnny sa...

p-e: Åhå, där ser man. Felvända förvisso, men ändå.

Miss Gillette sa...

Första gången jag såg svastikan i icke-nazistiskt bruk var på en medeltida kyrka i Bulgarien. Jag var elva eller tolv och blev först alldeles bestört.

Men jag tror att hakkorset är förstört för överskådlig framtid i västvärlden.

Johnny sa...

Miss: Hoppas inte det, för gamla symboler är för viktiga för att ockuperas av en rörelse för all framtid.