torsdag, januari 27, 2011

Kolgruvelåtar

Låtar handlar oftast om kärlek, åtminstone inbillar jag mig att det är så. På plats nummer två kommer kanske ämnet känslor. Jag vet inte säkert, men det finns säkert nån som har forskat i det där. Undras hur långt ner på listan låtar om yrken kommer. Jag kom att fundera över den saken när jag på PCL Linkdump fick lyssna på "A Man From the Coal Mine" med Os Keepers. Så här låter den.


(Läser du detta på google reader kanske du inte ser spelaren, utan måste gå till bloggposten)

Rätt skön låt, faktiskt, och den handlar om ämnet kolgruvearbete. I alla fall är det inramningen; låtar om yrken är, när man tänker efter, ofta kärleks och känslolåtar förpackade i sång om jobbande. Nåja, låtar om yrken får de ändå räknas som. Här är en klassiker: "Working in the Coal Mine".Den framfördes här av Lee Dorsey, snubben som enligt Wikipedia var först på plan med den låten. Många har tydligen haft den på sin repertoar, men för min del är det en Devo-låt. Fast med dem heter den förresten "Working in a Coal Mine", snarare än "Working in the Coal Mine".Finns det fler kolgruvelåtar? tänkte jag. Jag gick till Youtube och hittade där låten "Coalmine", med Sara Evans. Jag tycks ha utvecklat nån slags tolerans mot country-aktig musik med åren, för jag tyckte den var helt okej. Skumt.Nu ska jag komma till saken. Redan när jag hörde den första låten, den överst i den här posten, kom jag på att det vore rätt kul om någon skulle sätta ihop en Spotify-lista, en sån man kan hjälpas åt med att fylla - som handlar om yrken och/eller yrkesroller. Visst vore det kul. Själv sitter jag på jobbet och har kafferast när jag skriver detta, och nån Spotify har jag inte tillgång till. Men det kunde vara skoj om någon annan satte igång med det.

6 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Problemet är väl nästan att det finns för många såna låtar. Det går att göra egna listor för en rad olika yrken -- inte minst världens äldsta ... Du kanske ska specificera vilka yrken du är ute efter?

Johnny sa...

Miss: Det får gärna bli en lång lista vetja, men man får kanske hålla sig till att låtens anknytning till något visst yrke inte får vara för vag.

Miss Gillette sa...

Du menar det ska handla om hur det är att jobba som vad-det-nu-är? Så att låtar som When I kissed the Teacher går bort?

Johnny sa...

Miss: Hmmm ... den kanske borde räknas med. Den handlar ju trots allt om hur läraren reagerar och så. Dessutom är den rätt bra.

P-E Fronning sa...

http://www.youtube.com/watch?v=GtePZTbW0Qg

Det var visst inte kol men... :)

Johnny sa...

p-e: Men den är ändå en gruvarbetarlåt, och därför platsar den på yrkeslistan.