tisdag, februari 01, 2011

En huva av nät

Skånska gruvan, ute på Djurgården. Jag blev av nån anledning varse dess skorsten, eller snarare - skorstenens överdel.  Hängde det nåt slags tyg däruppe? Jag gick lite närmare.


Ett tyg var det nu inte, det såg jag nu - det var ett nät. Varför hänga ett nät på en skorsten? Jag funderade på den frågan en stund, alltmedan jag beundrade skorstenens överbyggnad (som såg ut att bestå av glaserat kakel, eller nåt i den stilen). Ska nätet skydda mot snö?


Detta lät förvisso rätt långsökt, kom jag på, för inte skulle nätet skydda mot snön ett endaste dugg. Jag gick så småningom  till Wikipedia och tittade på bilderna där. Hmm, näthuvan verkar hänga där även andra årstider. Längre bakåt i tiden då? Jag konsulterade Stockholmskällan. Där finns en bild från 1947: ingen huva av nät - inte ens en snygg överbyggnad på skorstenen.

Jag hade ju kunnat på in på cafét och frågat, i och för sig, men det är ju trots allt roligare att gissa. Jag gissar att Skånska gruvan är en förtäckt cloudbuster, vars syfte är att medelst nån sorts hävert-effekt dränera skyn på orgon-energi, och på så vis skapa regn. Cloudbustern är i bruk endast nattetid eftersom det skulle framkalla sura miner hos allmänheten om den fick reda på vad som pågick. Huvan är bara en skyddshuva, helt enkelt, kanske för att duvor inte ska förirra sig in i maskineriet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Förvånade att "toppen" inte fanns på 40-talet (eller vad det var). Jag tolkar det som att den fanns från början men sedan pajat eller tagits bort av annan anledning. Sedan efter restaureringen efter branden kom den på plats igen...

PEF

Johnny sa...

PEF: Din analys låter rimlig.

Anonym sa...

Eftersom den är så slarvigt förhuvad... så är den ju knappast ett bra skydd för de flinka duvorna eller kajorna... så jag tror de försöker hålla slottsdraken bort från skorstenen.

Johnny sa...

pq: Kanske det. Eller också är det skorstenarnas motsvarighet till förhud bara. :)