torsdag, februari 17, 2011

Samma baklänges?

En minut in i den här (rätt hyfsade) låten-videon, en strand som bespolas av vågor, fram och tillbaks. Jag kommer att tänka på en sak ...... jo, om man spelade videon baklänges, skulle man då märka på just strand/våg-scenen att den var baklänges? Borde det inte se exakt likadant ut...?

10 kommentarer:

Mira sa...

Å? Borde det inte göra det? Vågorna bygger liksom upp kraft och framkant men åker bakåt? Och smyyyyger framåt?

Jag tror man skulle se.

Och jag kommer ihåg hur outsägligt förvånad jag blev när jag fick veta (för många år sedan och med vanlig film) att man fick filmen att gå baklänges genom att filma med kameran upp och ner...

Johnny sa...

Mira: "...fick filmen att gå baklänges genom att filma med kameran upp och ner" What?!

Marianne Johansson sa...

- överraskades av ett plötsligt skratt (mitt!) vid tidpunkten 1:53! (ja jag äär gammal! - men inte riktigt såå gammal...)

Johnny sa...

Marianne: Hehe, hon såg ut som en äkta gumma hon. Du, åtminstone på bilden, utgör en betydligt yngre uppenbarelse. :)

Cecilia N sa...

Undrar om Mira har rätt i det ...

Med tanke på att redan i filmen om Jean d'Arc hade de kameran upp och ned och de red fortfarande framåt i den scenen. (Men oj vad jag blev fundersam på om de hade klippt ihop akterna rätt ...)

(Den scenen är filmad när de rider in genom en ringmur. I början är de upp och ner och rider in mot muren. Sen följer kameran ryttarna så att den tippas mer och mer rättvänt och sen filmar dem på ryggen när hon ridit in i staden.)

Det är sisådär 25 år sen jag såg den, men den scenen gjorde tydligen intryck. Innovativa redan då, på stumfilmstiden.

Johnny sa...

Cecilia: Det lät häftigt det du beskrev. Den versionen av jean d'Arc har jag dock inte sett utan bara den senaste, Luc Bessons.

Mira sa...

Citat ut Forums Stora bok om smalfilmning: "Med vissa kameror kan du filma baklänges och automatiskt åstadkomma en effekt somt ex en man som flyger baklänges upp på en trampolin [...] Om det inte går med din kamera kan du filma med den uppochnedvänd. Klipp av den biten framkallad film och vänd den åt andra hållet och bak och fram så att perforeringen hamnar på rätt sida."

Johnny sa...

Mira: Knasigt, men kul. Synd att man inte kan fixa en baklängeseffekt på Windows Movie Maker.

Mira sa...

Mmm. Det måste vara nåt... elektriskt.

Johnny sa...

Mira: Eller nåt tekniskt.