torsdag, februari 17, 2011

"Se" och "Titta" - stor skillnad

True Grit recenserades på SVT Gomorron nyss. Recensenten sa att den filmen är maffig och ska inte ses på nån liten laptop. Tja, det säger de ju alltid, men i slutänden blir det ändå att man ser de flesta filmerna på nån liten skärm. Fast, det tänkte jag på nyss, har man verkligen sett filmerna då?

Jag skulle vilja påstå att vissa filmer har man faktiskt inte sett, trots att man har sett dem. Vissa filmer kräver faktiskt att man ser dem på något större än en datorskärm. Ta Ben Hur (1959), till exempel. Tack vare min höga ålder tillhör jag kanske den sista generationen som har sett den på bio.

Den som ser den filmen på en liten skärm har inte sett den - den har tittat på den. Det är stor skillnad mellan att se en film och att titta på den. Det är lite grand som skillnaden mellan att ha betraktat Colosseum på riktigt och ha betraktat Colosseum på ett vykort. I bägge fallen har man varseblivit samma struktur, men det är en jävla skillnad.

Men nu ska jag inte vara film-är-bäst-på-bio-snobbig. Jag märker att jag låter som dem som hävdar att musiken låter bättre på en LP-skiva än på en CD. Hur det ligger till med den saken vet jag i och för sig inte, men man hör ju detta ibland sägas, och det låter lite snobbigt.

Det blir ju ändå, som jag skrev överst, att man (jag då) ser de flesta filmerna på skärm. Fast ändå ...  kanske skulle exemplet Ben Hur kunna funka på en av dessa jättestora platt-tv-apparater som folk har nu för tiden (säger jag med en viskande jag-själv-äger-bara-en-jätteliten-tjock-tv-så-jag-vet-inte-röst).

Jag, om jag känner mig själv, kommer nog inte se True Grit på bio. Det blir nog inte så. Däremot kommer jag kanske att se Black Swan på bio. Jag tror den kommer att funka mycket bättre där, än på skärmen där jag tittade på den. Och kanske kommer jag någon gång att se om Ben Hur på bio, om den mot förmodan någon gång skulle dyka upp där.

10 kommentarer:

Mira sa...

Hah! En till som gör skillnad mellan att se och att titta! jag började känna mig rätt ensam...

Johnny sa...

Mira: En ännu finare skillnad finns inuti "se", och det är att se ensam. En helt annorlunda bioupplevelse är det.

Miss Gillette sa...

Jag håller med så galet mycket att det knappt ryms i kommentarsrutan.

Johnny sa...

Miss: Vad bra. Jag måste förresten fråga brorsan - han har en sån där stor-tv - hur "bioupplevelsen är på en sån; ser han eller tittar han?

Miss Gillette sa...

Nånstans går ju gränsen, storleksmässigt alltså. Och jag tror det varierar med filmens kvalitet. Det finns filmer av sån magnitud att de når fram även om de spelas upp på en laptop. Ju sämre rulle, desto större behöver duken vara. Jamenar även om det är en halvkass film finns det kanske åtminstone lite hyfsad action eller lite kul specialeffekter eller så som kan ge behållning. Men då krävs ju ofta att man blir lite överväldigad av blotta storleken, så på en liten skärm får man inte den upplevelsen heller.

Jag är en sån som alltid häckar så långt fram det rimligtvis går i en biosalong. Bäst är det om jag inte kan se dukens ytterkanter utan att vrida på huvudet. Som gärna får vila mot ryggstödet. Jag vill känna mig utlämnad åt filmen!

Johnny sa...

Miss: Fast de därna nya 3d-filmerna, där ska man tydligen sitta i typ den precisa mitten, har jag hört.

Miss Gillette sa...

Må så vara. Jag såg Alice på första bänk, mitten, och var supernöjd med det. Det var bra nog -- men kan säkert bli ännu bättre. Jag får väl göra en jämförande undersökning. Men jag gillar inte att sitta mitt i -- folk är rätt störiga i biosalongerna numera så det där att sitta längst fram gör att jag slipper reta mig särskilt mycket på babbel och prassel och mobilsignaler och löksoppa.

Johnny sa...

Miss: På tal om Alice förresten, så kan jag rekommendera Coraline:
http://www.imdb.com/title/tt0327597/
Bra film.

P-E Fronning sa...

Intressant diskussion det där. Jag tror det var han Pirinen som gjorde en obstinat gubbe som sa: film är bäst på dia. Det tycker jag är tveksamt förstås. Alla filmer blir naturligtvis bättre på bio så tillvida den övriga publiken ej är störande. Jag brukar försöka väga hur mycket jag tror att filmen förlorar på att ses (tittas) streamat på datorn eller på annat mindre medium mot sannolikheten att jag kommer se den på stora duken. I bedömningen ingår också att jag ganska sällan går på bio och att jag har en större skärm än de flesta har. Det var intressant att du just nämnde True Grit för jag funderat på den i detta sammanhang och kommit fram till att avvakta och se om jag inte hamnar i en biosalong när jag ser den. Jag kan tänka mig att den har fint foto av stora vidder etc. En film som jag kollat streamad nyligen är Winter's Bone och jag tror inte den tappade så mycket. Inte heller The King's Speech. 127 hours gjorde nog det men den hade jag inte sett på bio iaf ;)

Johnny sa...

p-e: Nä just det, varken Winter's Bone (som jag har sett) eller The King's Speech (som jag inte har sett) kräver nog storduk.

Jag tror vi går mot detta, förresten, att i framtiden kommer man kunna klä en fondvägg i sin lägenhet med nåt nano-material som när det laddas med ström börjar funka som en som dator/tv-skärm, och då har vi verkligen något som liknar hemmabio.