tisdag, juni 14, 2011

Färg till svartvitt i picnik

Jag fick för mig att jag skulle kolla hur bra eller dåligt det blir om man skulle vilja göra om en färgbild till svartvitt i det web-baserade fotoredigerings-programmet picnik. Nu pratar jag gratisversionen av programmet alltså, inte Premium, som man måste betala ett par dollar i månaden för.

Ja, så tog jag en bild då. Det var inomhus och jag använde inte blixt. Det blev en kraftig gulton i bilden, vilken jag fick avmätta rätt ordentligt för att det inte skulle se ut som världen gör genom ett par sjuttiotals, gultonade pilotglasögon. Så här blev det då.Man kan göra bilden svartvit på två (som jag vet) sätt därinne. Det ena är att på avdelningen "Colors" dra ner "Saturation" till noll. Drar man samtidigt upp "Temperature" till max blir det en rätt hyfsad svartvit bild. Så gjorde jag dock inte, utan gick till avdelningen "Effects".

Därinne valde jag "Black and White". Det finns ett litet färgfilter där, som man kan laborera med för att få fram den svartvita variant man mest tycker liknar verkligheten. Dock är detta filter inte särskilt kraftigt, och några jätteskillnader rör det sig inte om.

Vill man försöka få lite mer stuns i sin svartvita bild får man göra det med "Exposure-Contrast". Tyvärr är detta ett ganska trubbigt verktyg, men man får göra sitt bästa. Nå, så här blev bilden.Premiumversionen bjuder på finfina saker som "Levels" och "Curves", vilket gör saker och ting betydligt lättare, men har man inte Premium är man hänvisad till varianter av det jag har skrivit här.

Hur tycker du att det funkade?

6 kommentarer:

Nissepetter sa...

Skitbra bild. Riktigt bra, men jag gillade faktiskt färgversionen bättre. Det är lite härlig skolångest över den på något vis.

Johnny sa...

Np: Skolångest! :D
Skönt uttryck. Och målande.

Baronessan sa...

Jo, jag har testat picnik och tycker att det funkar bra. Vissa bilder som man inte alls får till som liksom är "döda" från början kan man faktiskt fixa till lite där. Ibland alltså. Om man har tur :)

Johnny sa...

Baronessan: Irriterande nog - i alla fall i mitt fall - blir det ofta bättre slutresultat i Picnik än när jag Photoshoppar.

Elisabet. sa...

Ja, jag använder ju alltid picnik - det var du som tipsade om det för länge sedan - och det är rationellt och bra för mig, jag har ju inte tålamod att sitta hur länge som helst och filura med en bild ,-)

I det här fallet, tycker jag nog att den övre bilden är finare.

Johnny sa...

Elisabet: Det mesta hänger nog på hur bilden var från början, när det kommer till hur den blir i svartvitt.