onsdag, augusti 03, 2011

The two Teds

Jag gör kopplingen pga namnet - Ted - men det känns som att det finns flera kopplingar dem emellan, förutom bara namnet. Eller kanske ska vi kalla det beröringspunkter. Bara för att två personer heter samma sak behöver de ju inte ha något gemensamt. Exempelvis skulle det kännas fel att säga Ted Gärdestad här, eller Ted Bundy. Nä, jag talar om  Ted Åström och Ted Danson. Under bilden drar jag "likheterna".


1: Den svenske Ted Åström är född 1945, medan hans amerikanska förnamne är född 1947. De är alltså ungefär lika gamla.

2: Båda är lite stiliga sådär, och med tjocka gråa (förr, svarta) kalufser.

3: De bägge har på något vis haft sin storhetstid bakom sig rätt länge nu (vilket inte hindrar att fler storhetstider kan komma). Åströms paradroll lär väl ha varit reseledaren(?) Lasse Lundberg i "Sällskapsresan" (tätt följd av rollen som Olyckan, även det i en Lasse Åberg-produktion) , och Dansons stora stund måste ju ha varit att spela Sam Malone i "Skål".

4: Bådas karriärer verkar (åtminstone från min horisont sett) ha varit ganska svajiga. Högt har blandats med lågt, och man kan misstänka att inkomsternas storlekar har varit minst lika svajiga.

5: Ted Åström och Ted Danson verkar lite maniska i sin framtoning. Och tragiska på nåt vis. I Svenske Teds fall har dessa egenskaper kommit väl till pass i Peter Wahlbecks "Bank für alle" från 2003, men säkert har egenskaperna också bäddat för perioder av arbetslöshet. När det kommer till amerikanske Ted vet jag inte om han har kunnat kanalisera dessa fasoner på nåt vis.

6: Sist men inte minst tycker jag att de två Teddarna ändå "har" någonting. Trots det tragiska/patetiska/maniska verkar det finnas nån slags kvalitet inom dem. Något som antagligen kan glimma till rätt bra under rätt förutsättningar.

(Jag ska förresten lägga till att jag inte vet särskilt mycket om någon av dem , utan bara spånar, och det på ett rätt ytligt vis.).

10 kommentarer:

Marianne Johansson sa...

(ja jag för min del brukar på sistone vara noga med att ta reda på en persons ålder när jag googlar och får fram ngt via you tube - man vill ju gärna försöka känna igen sej på något vis - om inte på annat sätt så iaf åldersmässigt - dessa herrar är bara några år yngre än jag - så just åldersmässigt finns en viss förutsättning för igenkänning...)

Paradigm sa...

Jag har en till: seriemördaren Ted Bundy. Född 1946, stilig, har sin storhetstid bakom sig, svajig karriär, klart manisk och tragisk. Hade till och med något bra som kunde glimta till ibland. Lär varit mycket skicklig på att lugna självmordsbenägna personer på den krisjour han jobbade på.

Johnny sa...

Marianne: I teorin borde man ju kunna identifiera sig med alla åldrar man själv har passerat. Väl?

Paradigm: Honom kopplar vi till en annan knasboll. Al Bundy.

Marianne Johansson sa...

ja så kan man oxå se på det - det var ett bra svar johnny!

Johnny sa...

Marianne: Jag tror jag läste detta nånstans nångång. Eller hörde. Kanske var det en sommarpratare som sa nåt i den stilen.

Pumita sa...

Jag fortsätter på samma ytliga linje: den ena kallar sig Olyckan och den andra är det (läs helt värdelös skådis).

Johnny sa...

Pumita: Du är hård, men jag ska inte säga emot.

Leszek Bonikowski sa...

Jag kan starkt rekommendera HBO-serien "Bored to death", där Ted Danson får en slags återupprättelse efter en längre tid av frånvaro på TV-skärmen.

Johnny sa...

Lesz: Såg ett halvt avsnitt. Kanske kan vara nåt att titta vidare på.

Leszek Bonikowski sa...

Klart det är. Gör't!