lördag, september 17, 2011

Debatt häromdan

Debatt härom dagen (ligger väl i skrivande stund fortfarande på svt play) utmärkte sig genom att vara ovanligt rörigt. Problemet, och det känner säkert de som gör programmet till men skiter i eftersom man vill maximera antalet tittare , är att man pressar in alldeles för många ämnen i samma program. Det blir inte bra. Och för att i viss mån ändå få lite flyt i den korta debatten bjuder man aldrig in "jämna lag", utan låter högst en eller två personer stå på ena sidan av vad det nu handlar om, och ställer upp dessa mot en stor klump av skrikhalsar som tycker det motsatta. Det kan bli underhållande ibland, men jag skulle inte kalla det debatt.

Nå, dåligt som det var förde ändå programmet ett par goda saker med sig (oräknat att det gav mig nåt att blogga om). Jag fick en idé om att jag skulle spara ner programmet och klippa lite kreativt i det. Att jag skulle låta programledarens frågor vara orörda, men att klippa bort det publiken och debattörerna sa - bara behålla tystnaderna mellan deras ord och meningar. Idén var bra, tyckte, jag, men problemet var ju att de aldrig höll käften (förresten fotade jag några igår som så att säga höll käften). Det uppstod liksom inga pratfria partier.

Detta, fick jag för mig, skulle jag ändå kunna fixa till i mitt video-redigeringsprogram. Jag skulle sakta ner farten på de tysta partierna och på så vis få dem att verka längre. Men det funkade inte. Jag är inte bra på att klippa i film och resultatet blev att de tysta partierna blev stilla som stillbilder, samt att snacket, som jag ändå inte lyckades klippa bort, lät väldigt konstigt.

Så jag släppte det hela. Jag kom på att jag skulle göra nåt annat. Jag tog snuttarna jag hade klippt ut, och som ju både innehöll tystnad och prat, och drog ner deras hastighet riktigt överdrivet ordentligt. Och jag lät snuttarna flyta ihop till något som nästan lät som musik av något slag, och sedan sparade jag filmen som blev. Där efter gjorde jag om filmfilen till mp3-format, och resultatet hör du här.Vad tycks? Jag gillar det. Det är nästan lite meditativt att lyssna på. Jag skulle kunna tänka mig att göra fler såna här "musikstycken", fast då kanske använda mig av annat än Debatt. En halv minuts prat blir minst fem minuters "musik", så det finns ju att ta av.

Den andra goda saken Debatt förde med sig var att jag fick tillfälle att göra en animerad gif-bild. Det var en tjej i publiken som viftade med armen och ville få ordet. Som jag minns saken hade hon väl inga direkt banbrytande grejer att komma med, utan jag misstänker att hon bara ville visa upp att hon var orakad under armarna. Men hon fick bara ett par sekunders uppvisande i bild, och sedan svepte kameran vidare, så jag ger henne upprättelse här genom att låta henne visa upp armhålan i evig tid (eller tills hon ber mig ta bort bilden).


Från animerade giffar

Jag skulle tro att tjejer som låter bli att raka sig under armarna gör detta för att protestera mot den rådande ordningen (vilken den nu är och som säkert andra analyserar bättre än jag). Fast just detta funkar i alla fall inte på mig, för jag har aldrig stört mig på hår under armarna. Antagligen fick jag video alldeles för sent och hann därmed inte bli porrskadad av det rakade 80-talet.

Dock skulle jag vilja lägga in en egen protest: Jag skriver alldeles för långt och omständligt. Allt jag skriver skulle antagligen kunna kokas ner till en tredjedel. Minst. Även ovanstående. Det är nog därför jag aldrig har lyckats fastna ordentligt för Twitter.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Men om hon ville protestera mot "den rådande ordningen" borde hon ha skippat sminket, det färgade/blekta håret och de plockade ögonbrynen... :-)

Johnny sa...

mrarboc: Haha, det tänkte jag inte på. Där föll kanske min tes.

Bengt sa...

Debatt är helt klart sämre pga hastigheten.

maja lundgren sa...

Ja, det blev en väldigt intressant melodi. Särskilt applåderna, låter märkliga.

Ett långsamt debattprogram, där man kräver tystnad mellan varje inlägg. Inga jinglar, och inga applåder. Sokratiskt och inte uppbyggt på två läger. Det har jag funderat på. Programledaren bör vara närmare 80 år tror jag. Allra helst 100 år eller mer.
Jo alltså lite grann hår under armarna, när det handlar om en ung och vacker flicka, kanske inte är någon protest, mer ett mode eller nåt åt det hållet.

maja lundgren sa...

Men det är tänkbart att hon blir arg av att få armviftningen upprepad så här, så det kan ju hända att du får en verbal snyting.

maja lundgren sa...

Alltså, jag skojade ju, kanske bäst att säga (tror inte att tösen blir arg).
Trevlig helg...

Johnny sa...

Bengt: En gång hade Z-tv en 24-timmarsdebatt. Flera ämnen förvisso, men jag gillade det.

maja: Trevlig helg. Jag tror inte heller hon blir arg. Och blir hon det viker jag mig gärna.

crex sa...

Disputatio var intressant att höra :)

Johnny sa...

crex: Eller hur. :)

Miss Gillette sa...

johnny: Men du, med jämna mellanrum säger du att du skriver alldeles för långt, och då säger alltid minst en i kommentatorsbåset att nejdå! det gör du inte alls! så jag tycker att du kan sluta säga det eftersom _det_ faktiskt är överflödigt. Till skillnad från allt annat roligt och intressant och bra du säger.

Johnny sa...

Miss: Haha, du har rätt. Ibland tror jag att jag är en enda stor brasklapp.