tisdag, september 06, 2011

Fet romare?

Anledningen till att jag över huvud taget såg rubriken "Skulptursabotör i Rom gripen" var att jag inte fattade vad det stod. "Skulptursabotör" - vad tusan är det för något? Jag blev nästan tvungen att bokstavera det för mig själv för att fatta att det var skulptur och sabotör sammansatta till ett ord. Det såg underligt ut, tyckte jag, och när jag säger det högt för mig själv låter det också underligt.

Och anledningen till att jag sedan fortsatte att läsa notisen var att jag faktiskt har varit vid nämnda fontän. Jag sabbade inga skulpturer där, men jag plaskade i vattnet med handen, och jag luktade på det. Och jag strök dess innersida, där jag satt, med handen - efter algavlagringar, sediment och kalkutfällningar - dock utan att upptäcka något i den stilen. Jag brukar vara lite sådär ibland. Bilden här ovan tog jag nog samma dag, skulle jag tro, vid en annan känd fontän. Det var i oktober 2007. Det var rätt så mycket turister just där - men fan vet om det inte var ännu fler poliser. Hela Rom var fullt av uniformerade personer, fick jag för mig, och alla såg ut som olika sorters poliser. Om de på bilden verkligen är poliser vet jag inte riktigt, de kan lika gärna vara avancerat klädda lapplisor.

Nå, tillbaks till tidningsnotisen. En sak jag tyckte var lite ovanligt med den var att där stod att mannen - sabotören - var överviktig: "... uppges vara medelålders och överviktig". Nästan alla är ju överviktiga nu för tiden, så min tanke var att den här mannen, han var nog smällfet. Så jag tog mig före att spana in en italiensk tidning, för att där kanske hitta en bild på mannen. Det gjorde jag.Överviktig? Tja, inte särskilt. Fet eller smällfet? Inte ett dugg. En vanlig gubbe bara, låt vara en knasig sådan. Varför skrev de att han var överviktig över huvud taget? Det undrar jag. Och en annan sak jag undrar över är varför Henrik Schyffert är en av poliserna som håller i mannen.
---
Update: En övervakningsfilm.

 
---
Update 2: Jag Google-Translejtar den italienska artikeln och får fram det ganska otympliga:
[...] till polisen, som identifierade och arresterade de stackare En stor applåd som skadat Morernas fontän - Borgmästare Alemanno sa - jag hoppas nu att denna kriminella ges exemplariskt straff, inte släpper lätt, för att försvara vårt kulturarv är nödvändig [...] Vem påverkar det ett konstnärligt monument kan vara i stånd att allt våld och all dårskap, alltså ingen nåd "
Ja, jag ska inte ens låtsas att jag helt och hållet förstår vad som sägs här. Däremot drar jag mig till minnes att jag har läst någonstans att de italienska myndigheterna själva inte är så mycket trevligare mot  kulturarvet än vad vandalen här var. Att de i själva verket lägger relativt sett väldigt små summor på fornlämningarna. Att typ såna som vi - svenskarna - trots vårt jämförelsevis fattiga fornminnesarv, lägger relativt sett mer pengar på bevarandet av sånt än vad de gör. De italienska myndigheterna kanske borde dela bur med mannen.

22 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Ibland får dina funderingar tankarna att boggla ... :-) Kul.

Det där med överviktig, du tror inte det kan röra sig om ett översättningsfel? Jag kan dessvärre inte italienska, men det är den enda förklaring jag kan komma på.

Johnny sa...

Miss: Det måste vara nåt översättningsfel. Han kanske var en viktigpetter?

Miss Gillette sa...

Just det, ett översittarfel: en viktigpetter som blev en viktpetter som sen blev en överviktig snubbe.

Typ.

Johnny sa...

Miss: Det var nog ett överviktningsfel.

Leszek Bonikowski sa...

Det var inte en överviktig Henrik Schyffert de menade då? Jag tycker mig se att skjortan stramar åt en del kring buken.

Johnny sa...

Lesz:Han är alltså inte hungrig längre. :D

Anonym sa...

Man ser fövånansvärt få överviktiga personer i Italien. Vilket är lite märkligt eftersom pasta tydligen ska vara rena fördärvet enligt mina bantande kvinnliga kollegor.

Hasse

Johnny sa...

Hasse: När jag tänker på saken så såg jag inte många romare när jag var där. Åtminstone inte några som såg ut som .. eh, pur-romare. Mest asiater verkade det vara. Ja, förutom poliserna då.

maja lundgren sa...

Hahaha. Fullständigt normal BMI, snarare i de undre regionerna av normal (gränsande till underviktig). Får jag vara fräck och fråga vad ursprungsordet var?
Det ÄR Henrik Schyffert. Det är det verkligen.
Italienare är sällan tjocka som amerikaner. Rätt många medelålders blir lite sådär fyrkantiga. Men det är inte direkt övervikt, mer att de blir lite satta. Sen är det många italienskor, åtminstone i norr, som går på bautasträng diet. Magra som skrikor.

Leszek Bonikowski sa...

Det kanske är den måttliga, men konsekventa konsumtionen av vin som minskar alla fria radikaler och på så sätt bidrar till att övervikt bland många italienare inte finns.

Johnny sa...

maja: Vad ursprungsordet var vet jag inte. SvD hänvisar Rom TT/AFP, och jag hittar inget där. Det hela verkar snårigt, detta med tidningarnas nyhetsinhämtningar.
Den där lite satta och fyrkantiga kroppen du säger att de gärna får, den förknippar jag med gladiatorer. Inte gladiatorer som de ser ut på film, utan som de kanske såg ut på riktigt. Åtminstone har jag fått den bilden av dem efter en massa tittande på Vetenskapens värld och sånt.
Förresten, bilden av Henrik Schyffert har börjat glida iväg för mig. Nu börjar jag skönja Fredrik Reinfeldt.

Johnny sa...

Lesz: Kanske. Förresten har jag själv börjat konsumera en del lådvin det sista året. Tar en slurk då och då. Undrar om detta kommer att göra mig smärt och nyttig ... eller kanske bara trött och alkad.

Miss Gillette sa...

Det genetiska materialet torde väl också spela in vad gäller medelkroppsbyggnaden hos ett visst folkslag.

Johnny sa...

Miss: Det gäller nog för italienare som det gäller för alla kärnor av gamla imperier - att det är en jäkla mix av gener i deras genpol. Om sen tid och isolering har danat dem till en slags arketyp (eller vad fasen det kallas) och att det därför finns nån slags "pur-italienare", det vete fan. Men sånt där är intressant.

Miss Gillette sa...

johnny: Ja, alltså, det finns väl lika goda möjligheter att äta skitmat i Italien som här.

Å andra sidan: när det gäller Sverige är min otvetydiga spaning att ju större staden är, desto medelsmalare är människorna man ser på gator och torg. Och att fetma eller inte fetma är en bildningsfråga är väl ganska klart vid det här laget. Och i städerna är bildningsnivån generellt högre.

Hur det är i Italien vet jag dock inte.

Johnny sa...

Miss: Det där med bildning/fetma stämmer in på mig. Jag är helt obildad, men kan ibland framstå som åtminstone lite bildad(i alla fall inbillar jag mig det, och man får inte kolla mig under lupp). Liknande är det med min vikt. Jag har en alldeles för tjock ölmage, men eftersom jag är lång framstår jag som en smal person (ja, om man inte kollar närmare då). :D

maja lundgren sa...

Jo visst är det lite genetiskt, den här lite fyrkantiga stajlen beror egentligen inte så mycket på dåliga matvanor.
Gladiatorerna - jo, men det berodde väl lite på var de kom ifrån? De rätt ofta krigsfångar.

Johnny sa...

maja: Om jag nånsin blir ägare till en gladiator ska jag låta honom äta dem han slår ihjäl. :)

(Nä, vafan säger jag?)

maja lundgren sa...

Väldigt ruskigt, men inte helt långsökt: människooffer var ibland (t.ex hos aztekerna) kombinerat med kannibalism. Även i Norden fanns ju människoblot, om det fanns kannibalism vet jag inte.
Usch. Himskt att tänka på.

Johnny sa...

maja: Tyckte du skrev: "Himmelskt att tänka på" :D

maja lundgren sa...

äsch, där höll jag på att avslöja min rätta natur

hohohoohahahahahoih

Johnny sa...

:D