onsdag, oktober 19, 2011

Flygpiloter

Trötta piloter är på tapeten just nu (ab, exp, svd, dn), och så här lät det på morgonnyheterna på tv: "Över hälften av alla flygpiloter har någon gång somnat under flygning." Min fråga blir då: Finns det andra sorters piloter än de som flyger flygplan? Det skulle väl vara helikopterpiloter då, men å andra sidan flyger ju också de, och är därför också flygpiloter.

10 kommentarer:

Anonym sa...

På engelska är 'pilot' bl.a. också (fartygs)lots. Det stod nog 'airline pilots' i det original som blev dåligt (=amatörmässigt) översatt.

Johnny sa...

Anonym: Det låter som en rimlig förklaring. Tack så mycket.

Anonym sa...

Det förvånar mig inte att somliga piloter somnar under flygning, bortsett från långa tjänstgöringstider beror det antagligen på att det blivit för tråkigt att flyga!
För länge sedan, under en långflygning fick jag och några andra passagerare gå in i cockpit och prata med piloterna. Det var trevligt men jag minns att jag tänkte:
"vilket trist jobb, inget att göra, bara sitta och titta och se till att man passerade olika radiofyrar. Inget händer."
Nu är flygandet ännu mer automatiserat och kanske ännu tråkigare! Inte märkligt alls att några somnar under flygning!

Johnny sa...

Anonym: När jag läste det du skrev tänkte jag på mitt eget jobb. Jag sitter och stirrar på en vitmålad plåtdörr, två meter framför mig. Jag borde också somna. Fast så kom jag att tänka på att jag får ju faktiskt vara ute på nätet ... får piloter det tro?

Anonym sa...

@Anonym 09:31
Ja, Svensk Pilotförening skriver förmodligen sina undersökningar på engelska innan de översätts av media :p

Johnny sa...

Anonym 13:08: Där sa du nåt. :)
Å andra sidan kan ju även de vara påverkade av vad de själva läser, och smittas av anglosismer och sånt.

Anonym sa...

Allt som blir rutin blir ofta mördande trist, man somnar lätt till på ett eller annat sätt. Lösningen kanske kan vara att låta några (certifierade och pålitliga), passagerare sitta med i cockpit och följa jobbet, låta piloterna sova en stund och väcka dem om något händer!
Metoden skulle också kunna tillämpas på fartyg där besättningen tröttnat på att stirra på en bildskärm där inget uppseendeväckande händer, bara någon enstaka gång men då har tjänstgörande kanske somnat till!

Johnny sa...

Anonym: Eller att systemet tillhandahöll slumpartade låtsasalarm då och då, som väckte upp piloterna - höll dem på alerten.

Anonym sa...

Kamikaze!?
/Ann

Johnny sa...

ann: Det kan ofrivilligt bli Kamikaze! om de somnar. :)