torsdag, oktober 20, 2011

Motsatser

Laila Bagge Wahlgren har tydligen tydligen värpt fram ett så kallat "kärleksbarn", såg jag i Aftonbladet. Laila Bagge Wahlgren är alltså, för den som inte vet, den där Idoljury-tjejen som förut hette Laila Bagge.Ett "kärleksbarn" var förr i tiden en oäkting, men numera har betydelsen glidit iväg mot ungefär "älskat barn", eller nåt i den stilen. Ordet fick mig att fundera över en sak - existerar det en motsats till ordet (skippar citationstecken hädanefter i texten) kärleksbarn? Och vad skulle det vara  - oönskat barn? Hatbarn?

Visst borde väl motsatsen till kärlek vara hat? Sen börjar jag fundera om allting här i livet verkligen har en motsats. Motsatsen till exempelvis ljus borde ju vara mörker, och motsatsen till exempelvis ljud borde ju vara .... oljud? Eller är motsatsen tystnad?

Allt kanske inte har en motsats. Har till exempel stol en motsats, och vad skulle det i så fall vara? Bord? Eller är motsatsen: ingen stol? Är något motsatsen till inget? Och så vidare, och så vidare. Saken tål att funderas över. Förresten, finns det nåt motsatsord-lexikon på nätet? Det vore kul om det gjorde det.

Inga kommentarer: