söndag, oktober 09, 2011

Vill inte va me

Partiledardebatt. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer inte att vara med. De hoppar av. De hade tydligen fått för sig att de själva skulle få bestämma hur de skulle stå i tv-studion, men när SVT upplyste dem om motsatsen - att politiker inte dikterar villkoren över public service - så sade de: Då vill vi inte vara med.

Tja, de gör väl som de vill, antar jag. Sitt bara hemma då! Själv tycker jag det var bra att SVT inte böjde sig, för då hade ju fältet varit öppet för de andra att villkora sin medverkan. Reinfeldt kanske hade velat ha en utsliten städerska som fotpall, vad vet jag.

Som sagt, de gör som de vill, men det var inte det jag störde mig på, utan hur de motiverade sig. Vänsterpartiet sade (och sossarna säger något liknande): "Genom att ha den placeringen som SVT vill ha ger det bilden av en enad opposition vilket vi inte är." Jag förstår precis hur han menar, men hans resonemang bygger ju på att tittarna - väljarna - är dumma i huvudet och totalt okunniga. Det är det jag retar mig på - att de har en sådan låg uppfattning om folk.

Klart störande. Nåja, för att muntra upp oss lägger jag in en snutt ur Fellini-filmen Cabirias nätter. Jag tittade på den igår. Jag har sett den förr, fast det var ett bra tag sedan. Jag skrattade åt den här scenen (helt ensam, två på natten framför datorn och i mörkret). Det kanske inte är någon jätteraffinerad humor, men åtminstone jag tycker det är obetalbart kul när Giulietta Masina inte hittar vägen genom ett draperi.ab, exp, svd, dn

17 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, jag tycker dessutom att det vittnar om bristande respekt för demokratin.

Fast jag aldrig skulle rösta på SD, så är dom nu invalda i riksdagen och det bästa vore väl ändå att ta en debatt MOT dem och verkligen visa vad man står för.
Nu blir det ju bara dumt.
Som småbarnsaktigt.

maja lundgren sa...

Ja, korkat tycker jag. På alla sätt. För det första måste man lita på medborgarnas intelligens, annars kan man lika gärna införa "upplyst diktatur". För det andra vet tittarna att sd är sd, v v och s s. För det tredje ger det ett löjligt intryck, att de varken litar på sina egna argument eller tittarnas omdöme. För det fjärde för det femte. Larvigt tycker jag. Fast det kanske är nåt annat rävspel i kulisserna som jag inte känner till, inte vet jag.

maja lundgren sa...

Bengt Westerberg lämnade ju studion i vredesmod för att han inte ville sitta i samma soffa som Ny Demokrati en gång i tiden, och Fredrik Reinfeldt har sagt att han inte vill ta i sd ens med tång: det man kan säga om s och v är kanske att de visserligen inte är särskilt originella me det här utspelet, men att de redan är rätt mycket i underläge och inte har råd med några pr-missar.

Johnny sa...

Elisabet / maja: Jag tror att det är smarta PR-människor som har talat om för S och V hur de bör agera i frågan. Bengt Westerbergs eftermäle i politiken är ju typ att han gick ut den gången, och det har gett honom en slags patina som är fin och vacker. För vem minns egentligen vad Westerberg annars ville, tyckte och gjorde i politiken? Inte jag. Jag tor att PR-människorna har inbillat Juholt och Ohly att den där patinan även kommer att hamna på dem i förlängningen.

maja: Sättet du skriver på här: "... sd är sd, v v och s s." är så jäkla bra alltså. Jag verkligen älskar detta "v v och s s". :)

maja lundgren sa...

Jag tror du har rätt i att samma ädla patina inte kommer att hamna på s och v som på Westerberg - även om rätt många nog tyckte att Westerberg var en idiot då med (jag har för mig att jag gjorde det, faktiskt). Och att det mycket väl kan vara en pr-byrå som givit dem rådet, det vet man förstås inte.
Hehe, sd är sd, v v och s s. Visst snubblar man?

Johnny sa...

maja: Jag tyckte också att Westerberg betedde sig idiotiskt, men tiden går och nu tycker jag på nåt vis att det var gulligt och rörande.

Man snubblar och är glad för't.

CleanCutClaes sa...

Jag har alltid undrat om Bengt verkligen lämnade i vredesmod. Jag tycker det ser ut som om han tror att det är dags att lyfta, helt enkelt. Redan på väg ser han sig tillbaka, tvekar under bråkdelen av en sekund, men inser att det skulle se konstigt ut om han satte sig igen, och fullföljer uttåget.

Var skulle SD stå, om inte bland oppositionspartierna? I ett hörn, med strut på huvet? Programmet pågår just nu och det ser dumt ut när den gamla arbetarrörelsens partier saknas. Politiker har inte råd att ställa sig utanför debatten med näsan i vädret.

Anonym sa...

Tänker sossar och vänstern utebli i Riksdagen också. Dom borde vara konsekventa.
alvar

Johnny sa...

CCC: Juholt kände nog också - likt som du säger Bengt gjorde - en slags tvekan när det väl var dags; gjorde jag verkligen rätt nu?

alvar: Jg tycker man får känslan av att en rätt stor procent av det politiska handlar om spel för gallerierna.

CleanCutClaes sa...

Juholt behöver ligga så lågt som möjligt just nu. Kanske ett extra motiv.

Erik, Sthlm sa...

Varje gång någon från v eller s, i synnerhet Juholt, i framtiden pratar om att "ta debatten" mot t.ex. sd, så har sd och de andra partierna öppet mål genom att hänvisa till detta pinsamma skolk.

Mamman med skafferiet sa...

Ett rungade medhåll när det gäller inledningen om partiledardebatten! Känns som ett scenario inför 8:ans skolfoto när balla Bettan inte vill sitta bredvid nörden Sture. Typ.
Felliniklippet var underbart! Har du sett Fellini-hyllningen/parodin med "French and Saunders"? Om inte, så kommer det här: http://www.youtube.com/watch?v=m1yGdwnI6Ys
Om du HADE sett det så fick du just se det igen.

Johnny sa...

CCC: Ja kanske det. På det viset kanske det var smart att hålla sig borta.

Erik: Man får ändra parollen "Ta debatten" till: "Äsch, ni kan ta debatten". :)

Mms: Jag hade inte sett den. Den var suverän. Och träffande. :D

Anonym sa...

Det är så jävla barnsligt och spelar SD rätt i händerna!

Anonym sa...

det där var jag

Hasse

Sanity sa...

Helt rätt av S och V att hoppa av och det syntes på debatten. Miljöpartiet fick större utrymme och avståndet mellan MP och SD blev väldigt synligt - Det hade inte synts om S och V hade varit med vilket folk inte verkar tänka på - Synpunkterna som V och S hade bidragit till hade de andra också tagit ställning till och kritiserat just V och S för istället för att regeringen och SD skulle få sina kängor av regeringen.
Avståndet mellan oppositionen och SD hade fått en helt annan synvinkel om V och S hade varit med då SDs frågor inte hade fått lika mycket utrymme.
Nu kan Reinfeldt aldrig dra till med att S, V och MP är likställda med SD. Och det behövdes.
Det blir en annorlunda syn på nästa diskussion tack vare denna.

Johnny sa...

Hasse: Det spelar Alla utom de själva i händerna.

Sanity: Ja nästa diskussion ja - när kommer en sådan att inträffa? Det ska bli intressant att se om svt:s stolthet kommer att spela in när det är dags för partiledarna i tv-studion igen. Kommer möbleringen vara kvar eller kommer de ställa stolarna som Juholt ville?