söndag, november 06, 2011

Kalkera med Pixlr

Den här har jag ritat. Fin va! Det är en gammal Östermalmsdam som satt på en bänk på Karlaplan häromdan. Jag är allt rätt snitsig på att teckna.Fast nu ljuger jag. Jag är ingen vidare tecknare. Jag gick iofs på kroki ett tag för några år sedan, men blev inget proffs för det. Fast kul var det, och kan rekommenderas. Damen på bilden hade jag gillat som krokimodell, för hon skulle säkert hålla sig någorlunda stilla, så att jag hann med.

Men till sanningen då - jag gjorde teckningen (om man kan kalla den det) i Pixlr. Det är ett gratis ritprogram på nätet, och det klarar - i alla fall tycker jag det - av den här manövern minst lika bra som dyra, fina Photoshop. Gör så här:

1. Öppna pixlr.
2. Gå till rutan (åt höger på skärmen) där det står Layer (eller lager, man kan välja språk). Tryck på papper-med-flik-ikonen nedtill på den. Då lägger sig ett nytt lager ovanpå bilden, ett tomt lager - som ett genomskinligt papper alltså. Det är det du ska rita på, inte på själva bilden.
3. Tryck på pennan du ser i den där avlånga verktygsmenyn till vänster. I menyn ovanför, där det står Ttype, kan du välja på olika pennstilar. Jag använde Sketchy här, för den flyter liksom med på ett skönt vis.4. Rita nu, på ditt tomma lager, som du gjorde när du var liten och lade ett smörpapper ovanpå en fin bild.
5. Nu är du klar och behöver inte originalbilden längre, så du dubbeltrycker på hänglåset i lagerrutan, bredvid originalbilden där. Då frigörs bilden, och då är det bara att släpa den till papperskorgen, strax därunder.
6. Nu har du bara ditt kalkerade mästerverk kvar. Du går till menyn däruppe, och väljer File --> Save. Klart.
7. Posta bilden på din blogg, och hävda att du är duktig på att teckna.

19 kommentarer:

Marianne Johansson sa...

jag tror faktiskt att Du Johnny är en Bra Tecknare utan sådan här hjälp...(andra kanske kan behöva sådan här hjälp som du tipsar om här - men jag tror inte att Du - egentligen - behöver den...)

Elisabeth sa...

Tack för tipset (igen)! Pixlr är min räddare i nöden.

Bengt sa...

jag har sett Johnny´s sketcher och de brukar vara fruktansvärt roliga men bra är väl att ta i....skratt

Bra tips Johnny

Johnny sa...

Marianne: Tack ska du ha. :)
Nja .. jag antar att det beror kanske på vad man jämför med.

Elisabet: Ja pixlr är verkligen guld, särskilt när man är på jobbet och behöver ett program som klarar av en hel del.

Bengt: Vi får väl se mina teckningar som moderna hällristningar. :D

Mia* sa...

Oh, coolt! Där kan man verkligen tala om att plocka ut själva kvintessensen ur en bild - tanten gjorde sig väldigt bra som tecknad. Jag tror knappast att jag hade lyckats ens hälften så bra som du. Impad är jag!

crex sa...

Tack för tipset. Har letat efter ett alternativ på PCn till min smartphones ToonPAINT.

Johnny sa...

Mia*: Tack. Men det är inte svårt. Testa vetja.

crex: ToonPAINT fanns visst inte till Android. Men nåja ..

Mamman med skafferiet sa...

Galet roligt verktyg som jag totalt missat trots ändlösa timmar på Pixlr senaste halvåret! Tack för ett nytt knark! ;-) (Har redan två "teckningar" på min blogg om du vill kolla!

Mamman med skafferiet sa...

Förresten gillar jag http://pixlr.com/o-matic/ också och tipsar härmed om denna sida. Den kan man leka bort många timmar på!

Johnny sa...

Mms: De var ju grymma dina teckningar, särskilt den med tjuren/Mamma Mu.
"o-matic/" är kul. Särskilt känns det smidigt att kunna få ramar till sina bilder, om det skulle behövas.

Monet sa...

Njaae... Till skillnad från alla andra är jag inte särskilt impad av ditt verk. Det är ju bara kalkering som du själv skriver. Och "krokimodell" tror jag inte du skulle vilja ha den gamla damen till. Kroki är ju tecknade nakenstudier för det mesta eller vad gick du för kurs?

Ett tips om du ska fortsätta med det här och träna upp dig. Inte så mycket duttstreck överallt. Framförallt inte som här i tantens ansikte, det blir inge bra!! Om verktyget innehåller lite mjukare redskap, pröva istället dem att "sudda" fram skuggor med. Tips från konstnären Monet och Lycka till. Kul verkar det vara.

Johnny sa...

Monet: Jag gick ingen kurs i kroki, utan på så kallad öppen kroki.
Det där med duttstrecken - jag tycker det är svårt att göra annat än duttstreck med muspekaren. Jag tror att om jag hade en sån där muspenna, då hade det varit en annan sak.

crex sa...

Johnny, jo, ToonPAINT finns för Android!

Monet sa...

Om duttstreck. Om det inte går bra med muspekaren, låt då bli att göra så många streck. Så där skarpa rynkor i ansiktet har inte ens uråldriga östermalmstanter. Inte på kappan heller. Minimalisera!

Johnny sa...

crex: Ah, nu såg jag. Fast den kostar pengar. Jag kör bara med gratisappar jag. :)

Monet: Bilden ser nog sämre ut än vad den är för att den är förminskad. Tryck på'n så den blir stor, då kommer konstupplevelsen att strömma mot dig. :)

crex sa...

Den är gratis för iPhone nu, men jag tycker den var värd de få kronor jag pröjsade. Det brukar vara tvärtom annars, att Android-apparna är gratis ... som Angry Birds etc.

Johnny sa...

crex: De tolv kronor den kostar är ju säkert överkomligt, men för mig har det nästan blivit en princip att inte betala för appar. :)

Karin på FOX sa...

Kul att prova. Men att rita med musen är som att spela piano med tumvantar. Bra resultat på din bild med tanke på det.

Om du sänker opaciteten på fotot, ser du tydligare vad du ritar. Det kan man göra om man låser upp fotolagret. Lägg ett vitt lager under, så slipper du den rutiga bakgrunden.

Johnny sa...

Karin: I know. Men tack för tipset ändå.