onsdag, november 02, 2011

Munnad - Mynt

Några ord ur Dick Harrisons historieblogg - "...Krzywousty, ”den snedmynte"... " - fick mig att fundera över ordet harmynt. Ja, för att jag såg ordet snedmynt då. Att vara född med läpp-, käk- och gomspalt kallades förr att vara harmynt. Ordet harmynt verkar inte längre vara politiskt korrekt gångbart, men förr hette det alltså så. Jag har hittills bara tänkt att så heter det helt enkelt, och att det där 'mynt', ja det var bara nåt det hette.

Men nu när jag såg ordet 'snedmynte' förstod jag att det måste ha med mun att göra. Alltså så här: Om man har en glad mun skulle man kunna säga att man är gladmunnad. Jag skulle nog säga så. Men ett par generationer tillbaks så skulle man nog ha sagt att man är gladmynt. Eller åtminstone tror jag mig förstå att mynt och munnad är synonyma. Men förstås, alla utom jag kanske redan visste detta, men för mig var det en liten uppenbarelse.

5 kommentarer:

Magnus sa...

Mmm, nästan vilket ord som helst kan bli "inkorrekt" och utkryssat numera. Jag noterade för några år sen att 'mulatt' nog inte ses som ett okej ord idag, trots att det är fler än någonsin som har en vit och en mörkhyad förälder, särskilt i USA. Och i sammanhang där man verkligen betonar någons "rasbakgrund" så känns det märkligt att det skulle vara förbjudet att säga att en med relativt jämnt blandad bakgrund är just detta. Halle Berry, Neneh Cherry och Keith Jarrett t ex är ju mulatter (liksom Barack Obama!) men de beskrivs nästan alltid som "svarta" eller afro-american. jag har inget emot att Obama kallas "den förste svarte presidenten", det är inget man behöver typ förbjuda, men det är svårt att se att mulatt skulle vara det minsta jämförbart med 'neger' när det gäller ordets smutsfaktor.

Johnny sa...

Magnus: Intressant det där. Ja ibland, i alla fall på tv och i olika "ras-sammanhang" kan man få se människor man trodde var vita ändå kalla sig svarta pga nån droppe afrikansk blod.
Förresten ska jag tydligen enligt uppgift ha en droppe amerikansk indianblod i mig (nån slags cirkus-indiankvinna), så jag borde få kalla mig indian. Undras förresten om jag har en indianaktig mun - om jag är indianmynt. :)

Magnus sa...

Johnny: Ja, jag såg nån som postade på IMDB att Alicia Keys "is trying too hard to be black". Hon *är* svart (mulatt, men beskrivs oftast som svart, och har vuxit upp inom svarta miljöer). Det blev en hel del instämmanden, nån skrev också att hon uppträder lesbiskt, dvs har en okvinnlig attityd. Där blev det väldans tydligt att både ras, hudfärg och kön kan vara sådant man måste "leva upp till".

Jag känner f ö en och annan som räknar sig och sin familj som judar även om ingen i familjen har en droppe judiskt blod och man inte heller är troende. Men man firar sabbat, chanukka och så och har s a s adopterat judiska värden. Inga problem som jag ser det, men det vore intressant att se närmare på vad det är de identifierar sig med: att höra till ett förföljt folk, att säga radikalt nej till statskyrkor och så eller?

Mira sa...

Man kan vara lösmynt också...

Johnny sa...

Magnus: Ja hela den där frågan om vad man identifierar sig själv som, och vad andra identifierar en som, är både kul och intressant.

Mira: Och gladlynt (med några lösmynt skramlande i fickan).