onsdag, december 28, 2011

Med och utan rollator

En tanke slog mig igår när jag var ute och spatserade (så här års känns gåendet mer som spatserande än som flanerande) och hamnade i entrén på ett köpcentrum och fick syn på ett gäng old timers som satt på en bänk.

Utanför McDonalds

Det jag tänkte på var att de flesta av dem hade rollatorer - men inte alla. Jag funderade över ifall de som fortfarande kunde gå utan dylika hjälpmedel på nåt vis kände sig utanför gänget. Om det liksom var som att vara den enda ungen utan iPhone i ett gäng där alla hade iPhones.

Eller är det kanske på det viset att de - de ännu gående - känner sig lite utanför gänget eftersom de anar de andras avundsjuka. Känner de sig förresten utanför över huvud taget? Äsch, antagligen inte.

På tal om saken så läste jag (som alltid på Wikipedia) att: "Rollatorn uppfanns av Aina Wifalk i slutet av 1970-talet". Har alltså rollatorer inte funnits längre än så? Vad gjorde de klenbenta på den tiden då? Satt de inne? Gick de med käpp? Jag minns inte. Sjuttiotalets sista år var jag femton, och jag gissar att femtonåriga killar (i allmänhet) inte är så observanta på gamlingars olika gående och ickegående-fasoner.

10 kommentarer:

Mamman med skafferiet sa...

Intressant. Jag minns "gå-stolen", lite mer styltigt än rollatorn men stadigare än käpp. Många gamla hade ju just käpp eller lyxvarianten "krycka" om man lyckats få en utskriven som hjälpmedel. Det roliga med rollatorn är ju att den numera är rätt "pimpad" mot i början, våra seniorer är noga med att den ska vara snygg och ha lite gadgets också. Lite som en mobil?

Johnny Söderberg sa...

Mms: Hur såg gå-stolen ut? Minns fan inte. Förresten brukar jag se rollatorer fastkedjade utanför portar. Är de stöldbegärliga tro?

Mamman med skafferiet sa...

Sökte på "Walker aids" på Google för att läsa på lite om ämnet och fann detta:
http://youtu.be/FGOI8-X_JWg

Johnny Söderberg sa...

Mms: Haha, jag har faktiskt sett den. Sjukt rolig. Kommentarerna också:

'I'm a man now'
and then... 'walker told me I had AIDS'
anybody else see how wrong that sounds

"I'm a man now" ... pretty much sums up how he got aids.

Mamman med skafferiet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mamman med skafferiet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mamman med skafferiet sa...

http://www.1177.se/Bilder/Nationellt/Amnen/Gips/Gips_gastod.gif Svårare än jag trodde att klippa in den här länken men här har du gåstolen, en bökig gåhjälp.

Johnny Söderberg sa...

Mms: Ah, en sån. Konstigt att ingen förrns i slutet av 70-talet kom på att sätta hjul på'n. Det är ju det första man tänker.

Anonym sa...

Min farfar hade ont i en höft och han använde käpp! Han hade en "finkäpp" och en "vardagskäpp". Inte minns jag att det ens fanns rullator när jag var liten.
Rullator är en smart grej och när jag inte klarar mig utan stöd ska jag ha en. En snygg i läcker färg. På den ska det finnas små högtalare som spelar bra rock´n roll som jag valt ut. Det ska vara värme i sitsen så man inte fryser om vintern när man behöver vila benen och ha ett fast monterat kamerastativ. Kanske även en höj och sänkbar blixthållare. :) Jag hoppas att designmöjligheterna ökar längre fram. :)
Lensbabie :)

Johnny Söderberg sa...

Lensbabie: Håller man sig ogammal tillräckligt länge kanske de hinner uppfinna smidiga jetpacks att ha på ryggen, så att man svävar fram strax över markytan.