tisdag, december 27, 2011

En julsaga

Charles Dickens "En julsaga" (på engelska: "A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost-Story of Christmas") har filmats hur många gånger som helst. Jag har säkert själv sett fyra-fem varianter av den, varav vissa versioner säkert mer än en gång. Ja, de dyker ju upp på tv ibland, och eftersom det är en bra historia blir det lätt att man tittar.

Igår kväll, proppmätt och halvslumrig, såg jag 1999 års tv-version, den med Patrick Stewart som Ebenezer Scrooge. Det är den bästa versionen, åtminstone tycker jag det. Efteråt tänkte jag att ... det här var nog den bästa filmupplevelsen på hela året. Att jag föredrar en tretton år gammal tv-film framför 2011 års filmer kanske säger en del om de senare. Eller om mig.Efter filmen fick jag den där känslan man fick när man var liten och kom ut från nån spännande hjältefilm på bio. Man var liksom inspirerad. Då till att vara hjältemodig - nu till av vara lika snäll och trevlig mot allt och alla som Ebenezer Scrooge blir på slutet.

Men fan, känslan har i stort sett redan försvunnit. Synd.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det är som du säger, det finns hur många versioner som helst. Vet inte riktigt vilken jag gillar bäst, kanske den med George C Scott.

Anonym sa...

Det där var jag!

Hasse

Johnny Söderberg sa...

Hasse: Det finns förresten en helt färsk. Men den verkar vara rätt vidrig.
http://www.imdb.com/title/tt1067106/

Anonym sa...

Ja, det där verkar inte vara någon höjdare.

Hasse

Johnny Söderberg sa...

Hasse: Verkar alldeles för hysterisk.

Anonym sa...

Som så ofta när Jim Carrey är inblandad.

Hasse

Johnny Söderberg sa...

Hasse: Den enda jag står ut med är Cable Guy.

Anonym sa...

Den har jag faktiskt inte sett. Tycker Mask är rätt ok.

Hasse

Johnny Söderberg sa...

H: Njä.

Anonym sa...

He he.....jag är själv en anings förvånad att jag tycker den är ok. Den är är ju minst sagt hysterisk och överdriven. Jag föredrar annars Carrey i seriösa roller, han har faktiskt gjort några såna.

Hasse

Johnny Söderberg sa...

H: Ja just det, den där spotless mind.

Anonym sa...

Den och några till

Hasse

Aud Djupaudga sa...

Jag har inte så bra komihåg att jag kan skilja på alla versioner jag sett, men den här verkar riktigt bra av klippet att döma.
Jag står inte ut med de filmatiseringar där man försökt flytta handlingen till nutid. Historien är så bra att den kan stå för sig själv i den tid den beskriver.

Fast...jag var väldigt förtjust i Mupparnas version med Kermit, miss Piggy och deras barn. Jag har säkert sett den minst tre gånger :)

Johnny Söderberg sa...

Aud: Håller med. Mupparna är bra.