söndag, januari 08, 2012

Människor och ett födelsedagsbarn

Jag har varit rätt dålig på att plåta folk på sistone, det har mest blivit träd känns det som. Men igår i alla fall så blev det ett par människobilder.

På bron Knasigt stuk på stövlar

Förresten fyller David Bowie tydligen 65 idag, så honom till ära fick det bli en Bowie-låtlista på Spotify. Jag har dock  försökt att undvika de allra trallvänligaste jättehittarna (i den mån det nu har gått).

svd, kulturbloggen, mirror, bbc

11 kommentarer:

Mamman med skafferiet sa...

Skön brobild, jag älskar gamla människor. Jag har själv inte vågat ta steget till att fota människor, fast jag är verkligen sugen, jag vet liksom inte hur man ska möta ev. motstånd till att vara med på bild?
Fråga; VAD har damen på bild 2 på sig på underkroppen? Sovsäck? Och stövlarna?

Johnny Söderberg sa...

Mms: Hemligheten (om man nu vill vara hemlig, och det vill jag) är att svepa med kameran och ta bilden på människorna i farten och sen svepa vidare och sen stanna och då verka ta bilden. Så brukar jag göra.
Stövelskaften nerhasade.

maja lundgren sa...

Vackert. Ha, man har rätt att vara bylsig på vintern (bild 2). Även om de flesta brukar vara mer bylsiga upptill. (Du bryter väl inte mot PUL nu, nä men det har jag kanske frågat förut).

Johnny Söderberg sa...

maja: Nä, jag bryter inte mot PUL, i alla fall inte ännu så länge. Men det lobbas friskt för lagar som ska hindra fritt "gatufotande", och nån gång blir det säkert förbjudet, så jag passar på nu. :)

På tal om bylsig ja, jag har noterat att de flesta klär sig snyggt på vintern nuförtin - utom jag - som är bylsig. :)

maja lundgren sa...

Det var inte menat som kritik direkt, men man skulle ju kunna tänka sig att någon hade invändningar eller tyckte det var integritetskränkande eller så, att hamna på foto i en blogg och bli diskuterad.... (det beror ju på). Men fina bilder är det.

Johnny Söderberg sa...

maja: Tack, och jag tog det inte som kritik heller.

Men du måtro att jag tänker på saken ibland när jag fotarm, och det är faktiskt många bilder jag skulle kunna ha tagit som jag ändå inte tar - pga hänsyn till olika faktorer.

maja lundgren sa...

Ett alternativ kunde vara att du gick fram till personerna du fotat, och frågade. "Jag undrar om det är ok att jag tagit de här fotona..." osv. Men jag vet inte - hur resoneras det i fotografkretsar om sånt här? Det måste ju finnas en massa etiska diskussioner, om gränsdragningar (inte lagar alltså utan mer eller mindre formaliserade överenskommelser). Sen är det säkert väldigt olika från person till person - det äldre paret på bron kanske skulle bli överförtjusta och kvinnan med kappan känna sig spionerad på, smygfotograferad och kränkt - eller tvärtom.

Johnny Söderberg sa...

maja: Jag rör mig inte i fotografkretsar, men jag vet ungefär hur snacket går eftersom jag läser bloggar. Det verkar finnas olika skolor. Jag tillhör nog de som gärna är lite diskreta, som den här. Det finns de som kör motsatsen till diskret, men sån är inte jag.

Du menar att man kanske skulle göra som jag antar att de gör när de filmar dolda kameran. Och ja, det är nog det hederligaste. Fast jag är för blyg - och så gillar jag att bete mig hemligt.
Och jag tänker också att jag nästan aldrig* plåtar bilder där objektet skulle tycka illa vara.


*(Jag gjorde kanske det när jag började fota mycket, för sådär ett par år sedan, men har blivit hänsynsfullare med tiden).

Anonym sa...

Måste fråga: Vilken bro är det? Den enda kommer på som liknar din bild är på Lidingö, men det brukar väl inte vara inom dina hank och stör (vad nu det egentligen betyder).
Nyårshälsningar
Christer

Anonym sa...

*suck* Glömde "Jag". Tyder kanske på dålig balans mellan jag och överjag.
C

Johnny Söderberg sa...

Christer: I närheten av Farsta strand är det. HÄR.