tisdag, januari 03, 2012

Saker som drog blicken mot sig

När man som jag ofta är ute och knatar är det oundvikligt att man då och då stöter på saker och ting som känns fel eller eller verkar malplacerade. Här är några sådana från de senaste dagarna, och jag har lagt till en frågande fundering till var och en. Har du några svar så fil fri to mejk ö kåmment.

En av Argentinas ambassads parkeringsplatser. En känga, rätt fräsch. Vad gör den där? Är det nån slags tanke bakom, kanske en protest, eller är den helt enkelt bara tappad av någon och hjälpsamt uppsatt av någon annan?
Stövel

Kylig, frostig förmiddag. Nyårsdag. Smällda smällare överallt på marken. Och trasiga glas och tomma flaskor. En slags dagen efter-stämning. Och hängande på ett staket - en Musse Pigg-tröja. Vilken är historien bakom dessa hamnande där?
Musse Pigg

En av min barndoms gamla badplatser. Minns aldrig vad den heter. Trångsund. Två björkar bredvid varandra, den ena halv. Varför då? Ville man skapa söderförorternas högsta stubbe?
Av

Djurgården, längs kajen mellan Junibacken och Vasamuseet. En stol, stillsamt svävande strax över sjöbotten, guppandes och kluckandes ensam och för sig själv. Vad ligger bakom att den kom i sjön? Ett bus? Ett vredesutbrott? Får vi någonsin veta?
Stol

12 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Är jag tråkig om jag ger ett svar på ett av dina roligt formulerade mysterier? Känns som om de är avsedda att förbli obesvarade.

Johnny Söderberg sa...

Miss: Nä, du är inte tråkig. Faktum är att rätt svar på alla frågorna kanske är nåt i stil med: "Usch, jag vill inte veta!" :)

Miss Gillette sa...

Haha. Ja, i vissa fall så. Men då säger jag om den avsågade björken att det är en högstubbe, och det finns numera lag på att ett visst antal såna ska sparas då man avverkar skog eftersom högstubbar är bostad för massor av kryp och kräk som i sin tur är mat för vissa fågelarter och så vidare. Högstubbar är kort sagt små ekosystem med stor artrikedom. Nu var det ju inte fråga om nån väldig avverkning här, men ändå. Och när det handlar om regelrätt skog ska det också ligga kvar en del träd på marken som får multna, för i såna träd bor det andra insekter som etc etc.

Men om den där gamla tröjan törs jag inte ens spekulera ...

Johnny Söderberg sa...

Miss: Det där med "Högstubbar" är ju superintressant. Och kul. Funderar fan på att skapa en högstubbe nånstans i skogen och följa den.

Miss Gillette sa...

Du har ju en del såna projekt, så det skulle säkert passa dig bra. Det tar väl ett tag innan träet multnat tillräckligt för vissa arter, men till dess finns det bergis andra sorter som använder miljön. Jag är inte alls insatt i de närmare detaljerna så om du gör ett sånt studium ser jag fram mot att få lära mig massor! ;-)

Johnny Söderberg sa...

Miss: Jag ska försöka komma ihåg att ta med mig en såg nästa gång jag går till skogen.

Barbro Binda sa...

Jag är mållös...vilka bilder! Några knorriga svar har jag inte på dina funderingar, men du ska absolut skaffa en egen totempåle i skogen! DEN resan vill jag gärna följa med på :-)

Johnny Söderberg sa...

BB: Det fina i en högstubbe verkar vara att den med åren kommer att ändra utseende, få svampar på sig och sånt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gstubbe

Jag borde nog försöka göra den nu innan kylan kommer, så att väta kan sippra in och issprickor uppstå; sätta igång den liksom.

maja lundgren sa...

Kängan utanför Argentinas ambassad - välkomponerad bild också, bra att det går förbi en svartklädd person i bakgrunden som "matchar" stöveln - ser ut att vara ett statement av något slag. Mycket intressanta foton alltihop. Den med björkarna är lite hemsk (gillar björkar)

Johnny Söderberg sa...

Maja: Jag tänker nåt liknande angående björk. Om jag tänker tillverka en högstubbe (se kommentarer ovan) så blir det absolut ingen sån.

Aud Djupaudga sa...

Den där första bilden på stöveln? Stöveln ser ju gigantisk ut och inte som en vanlig stövel. Är det bara perspektivet eller?

Annars har jag inga bra idéer om vad som ligger bakom de andra fotona som t.ex tröjan. Men jag har ju undrat många gånger nåt liknande när jag sett en sko ligga på gatan, alltså en inte två.
En enbent som kastat ena skon i ett par eftersom man inte behöver mer än en kanske.

Johnny Söderberg sa...

Aud: Undras om enbentingar verkligen dumpar den ena dojan. Om jag var utan ett tex högerben skulle jag lämna kvar högerskon i butiken och låta den gå till en utan vänsterben.