onsdag, februari 15, 2012

Dory Previn har dött

Jag läser att Dory Previn har gått och dött. Sorgligt, tycker jag, för hon var jäkligt bra på alla sätt och vis. Något av en idol för mig, skulle man kunna säga. Nå, det är kanske inte Whitney Houston-sorgligt att hon gick och dog nu, för tanten blev trots allt 86, men ändå.

Vi har faktiskt en liten Jag mötte Lassie-koppling, jag och Dory. Så här: Hon var på 50 och 60-talen gift med kompositören André Previn. Denne typ lämnade Dory för skådistjejen Mia Farrow, som han gifte sig med. Detta äktenskap tog så småningom slut, och några år gick. Han gillade uppenbarligen unga tjejer, för nästa äktenskap blev med stjärnviolinisten Anne-Sophie Mutter (han född 1929, hon 1963). Och henne har jag släppt in i Berwaldhallen, där jag jobbar. Riktigt när det var minns jag inte, ett par tre år sedan antar jag.

Det var jag och Dory Previn det - min version av "Six degrees of separation". Vill du läsa mer om Dory Previn och hennes död kan du läsa på PSL-bloggen och i SvD.

13 kommentarer:

Aud Djupaudga sa...

Vilken 60-talsminnen namn som Previn och Farrow väcker. Jag kan se gamla Bildjournalen framför mig.

Jag tänkte bara fråga hur du gör när du klipper av Youtubeklippen sådär så man slipper se själva videon? Det är ju inte alltid man tycker videon är nåt att ha, eller så vill man bara ha med musiken ändå.

Men vad har du hittat på hos Youtube nu då? När jag inte kunde höra nåt så försökte jag med helskärm och se där, där stod ett meddelande att man blockat videon från att visas på denna webbplats. Va liksom.

Johnny Söderberg sa...

Nu har jag bytt till en annan video, hoppas den funkar.

Du tar ju en kodsnutt från youtube, som du klistar in i din blogg. I kodsnutten står det höjd och bredd. Ändra, när du har klistrat in den, höjden till 25.

Aud Djupaudga sa...

Tack!

Paradigm sa...

Konstigt nog - eller skämmigt nog kanske? - har jag inte hört talas om Dory Previn. Jag får inte klippet att funka.

En annan konstig grej är att Mia Farrow också hade ihop det med Woody Allen. Så det är två män som gått från henne till en över 30 år yngre tjej. Man kan ju undra om hon är något slags inkörsport.

Aud Djupaudga sa...

Angående videoklippet så googlade jag lite och hittade det här:
"WMG hade tidigare ett avtal med Youtube som innebar att den senare betalade royalties baserat på antalet visningar skivbolagets artister fick på webbplatsen. Detta avtal upplöstes dock i december 2008 och har resulterat i att videoklipp med WMG:s musik har fått ljudspåret bortplockat eller blockerats helt."

Johnny Söderberg sa...

Här har du låten hon skrev efter att hennes karl hade dumpat henne till förmån för Mia Farrow.

Johnny Söderberg sa...

Aud: På så vis. Jag tycker det känns som att hela den där businessen med royalties och upphovsrätt och sånt stinker rätt mycket.

Paradigm sa...

Inte så pjåkigt. Det fanns fler som sjöng enkelt och rent på den tiden. Inte som nu när man väl kan tala om ett phony voice-syndrome. Som alltid så lämpar sig bra grejer enkelt framförda. Det är bara skräp som behöver pyntas över med kitsch och effekter.

Såg på Wiki att Farrow gift sig med Frank Sinatra när hon var 21 och han 50. Så man kan förstå Dorys sång i ljuset av det. Men det blev inte som hon förutspådde i sången, att Farrow gick vidare till en ny man, utan Farrow blev istället själv utkonkurrerad av en annan ung flicka, wistul and pale. Hur översätter man det? Längtansfull och blek? Det låter bättre på engelska.

Johnny Söderberg sa...

"Längtansfull och blek" kåter, när man läser det ett par gånger, inte alls så illa på svenska heller.

Nasty sa...

Jag vet inte om jag kan argumentera för saken, men jag vill hellre översätta till "sorgmodig och blek". Eller "vemodig". Eller "Sorgsen", som svänger bra ihop med "blek".

Johnny Söderberg sa...

Tja, inte mig emot. Fast nu ser jag att jag har stavat låter med kåter, här ovan. Pinsamt - men samtidigt rätt lustigt, så det får ligga kvar. :)

Nasty sa...

"Längtansfull, blek och kåter". Ack ja, så kan man ha det så här års.

Johnny Söderberg sa...

"Längtansfull, blek och kåter" - den gamla mitten på februarikänslan. :D