tisdag, februari 07, 2012

Etruskernas land

Arkeologer, då och då gästade av den fornintresserade Kung Gustaf VI Adolf, grävde i etruskernas land. Detta är 1954, och med sådan röst och med sådana färger ska arkeologi presenteras, tycker jag.På Wikipedia kan man läsa mer om etruskerna. Jag får för mig att de var lite mindre strama av sig än vad romarna (som kom strax efteråt och som i mina ögon hade en - åtminstone till att börja med - slags stram  stil) liksom var, men att de samtidigt var lite mer grav/död-intresserade än romarna. De känns som fladdriga, yviga, färgglada typer, OCH begravligt glåmiga. En underlig kombination. Men vad vet jag - detta är bara en känsla. Och se här, en animerad gif-bild från filmen.

12 kommentarer:

Daniel sa...

Arkeologi anno förr. Arkeologerna står och pekar med käppar på kanten medans nån yngling sliter och sliter i gropen. Så ser det ut på en del platser i världen fortfarande. En polare som har en magisterexamen i arkeologi tog ett sommarjobb i Tyskland. Där var det verkligen så att professoerna stod på kanten och så fick "studenterna", alltså alla som inte var professorer i deras egna professorska ögon göra allt jobb men inte få någon ära...

Nasty sa...

Men Gustaf Adolf verkar iallafall jobba stenhårt med att heja på här ovan.

Anonym sa...

LOL. Stationsvakt är lite vanvördig. Ser ut som om Knugen gör Fågeldansen eller liknande :)

Johnny Söderberg sa...

Det känns som om den typen av arkeologer är typen som kom ett par snäpp efter de rena Indiana Jones-typerna. De hade nog sin plats i sin tid. Att jag gillar att se på dem är nog för att det framkallar en slags det-mesta-var-bättre-förr-nostalgi. Jag brukar förresten prenumerera på bloggar som körs under nutida utgrävningar. Fynden brukar inte vara i etruskklass, utan brukar vara leriga och ligga i exempelvis Motala ström, men arkeologerna brukar vara väldigt generösa med att visa och berätta, och det är trevligt.

Johnny Söderberg sa...

En hårt arbetande kung. Det måste man uppskatta.

Johnny Söderberg sa...

Äsch, det får han tåla. Och gör han det inte får han väl spöka för mig. :)

Ullah sa...

Cool film. Min farfars bror som var professor i klassisk fornkunskap grävde där en massa med kungen. På trettiotalet skrev han sin avhandling om etruskiska gravar. Jag tror att han var elev till Boethius som var med i filmen.

Johnny Söderberg sa...

Ullah: Faktiskt väldigt coolt att ha en sådan farfarbror.
Därav Italienspåret i ditt liv?

Ullah sa...

Jag vet faktiskt inte, men det är ju inte omöjligt. Jag lägger upp en bild på honom på fejsbok!

Johnny Söderberg sa...

Det ser jag fram emot.

Aud Djupaudga sa...

Asså musiken...! Jag fick genast vibbar av femtiotalsmelodram a la Hollywood, eller TV-serie tidigt 60-tal möjligen. I båda fallen skulle vara en snyftare om fattig flicka som mot alla odds tar sig upp, men slås till marken av fördomar och tvingas ge upp. Till slut vandrar hon ut i havet... snyft. Ja, eller nåt i den stilen ialf. Ungefär som i filmen om Ruby Gentry som jag läste om häromdan av helt andra skäl.
Musiken passar inte alls här tycker jag. Men RÖSTEN däremot. O vad jag gillar den!

Johnny Söderberg sa...

Den kunde handla om en etruskisk fattig flicka. :)