onsdag, februari 08, 2012

Finns "twitter-lajv"?

Live/Lajv: Levande rollspel eller lajv (från engelska live, live role-playing, även LARP av Live Action Role-Playing) är en teaterliknande hobbyverksamhet som har uppstått ur rollspelshobbyn men som numera är en fristående hobby. (W)

Jag och ett par andra på jobbet började snacka om lajvande idag. Jag har aldrig hållt på med sånt, men det har ju blivit en del rollspel på kurser och så genom åren, så jag fattar till viss del. Det handlar om att leva sig in. Anledningen till att jag över huvud taget kom att tänka på saken var att jag såg von Triers "Antichrist" häromdan, och därefter på skoj på facebook efterlyste deltagare till ett Antichrist-lajv i skogen.

På jobbet lade jag fram frågan om huruvida man kan jämföra ett stort lajv (hädanefter använder jag den stavningen) med en blogg, och om man i så fall kan jämföra ett litet lajv med twittrande. Vad är ett litet lajv? frågade de andra, och det kunde jag inte svara på eftersom jag inte vet; finns ens små lajv? Och vad räknas egentligen som smått och litet?

Jag tänker mig att man författar ihop en situation, en riktigt liten en. Kanske bara ett kort möte på stan. Inga specialkläder skulle behövas och bara några enstaka ord skulle  sägas deltagarna emellan. Så här kanske:

Premiss/Förutsättning: Detta utspelar sig i en slags parallellvärld. Denna värld är i stort sett identisk med vår egen - den enda skillnaden är att ordet "snög" används där vi i vår egen värld säger "snö". 
Deltagare: Jag spelar en person som heter Johnny, och som är helt identisk med mig själv.
Yasmine, en på jobbet, spelar någon som heter Yasmine och är som hon är. 
Plats: Drottninggatan i Stockholm. 
Handling: Johnny och Yasmine ser varandra på Drottninggatan.  Eftersom de jobbar på samma ställe och känner varandra stannar de och pratar lite: 
Johnny: -Vilken tjock tröja du har.
Yasmine: -Ja, den har jag köpt på H&M.
Johnny: -Bra att ha när det snögar.
Yasmine: -Ja, det stämmer. 
Sedan går de vidare åt varsitt håll.

Om detta lilla kan räknas som ett lajv - ett "twitter-lajv", alltså ett mini-mini-lajv, så är jag nog härmed skaparen av världshistoriens tråkigaste sådana. Nå, nån måste ju vara det också. Men tillbaks till frågan: finns denna typ av lajv?

11 kommentarer:

crex sa...

Har aldrig lajvat mig så jag har inte en susning. Jag gillar dina små funderingar över språkets/livets märkvärdigheter.

Johnny Söderberg sa...

Tack ändå. Jag trodde inte nån skulle kommentera på den här. :)

Nasty sa...

Livet är ett lajv.

Johnny Söderberg sa...

Live is Life - en av de värsta låtarna jag vet.

Nasty sa...

Skitlåt. Men samhällslivet är iallafall ett lajv.

crex sa...

Nämen, den låten är ju bra. Tydligen gillar jag inte allt du skriver :)

Johnny Söderberg sa...

Har verkligen alltid hatat den. Från första stund. :)

Mira sa...

Jag trodde du menade att man skulle lajva på Twitter. Typ ett mini-lajv som utspelade sig i en slags parallellvärld. Denna värld är i stort sett identisk med vår egen - den enda skillnaden är att ordet "snög" används. Och bråg, samt lög. Och på Twitter.

Johnny Söderberg sa...

Det går såklart att lajva på twitter. Skulle jag tro.

Karin på FOX sa...

Men snög används faktiskt.... Jag kan säga det ibland och då min mormor levde var det "snöga" vi alltid sa om snöa. Gissar att det är norrifrån. Mormor var visserligen från Morgongåva i Uppland, men hade bott i Malmberget en stor del av livet, så jag gissar det kommer norr ifrån.

Johnny Söderberg sa...

Så är det. Jag läste nånstans - eller hörde - att äldre uttryck gärna blir kvar i språket norrut.