fredag, februari 03, 2012

Tacka vet han

En sak som jag har tänkt på är att jag dras till vissa ord/ordföljder/meningar. Ibland får folk - en typisk kvällstidningsgrej kanske - frågan om vilket ord de tycker är det vackraste i det svenska språket. De brukar klämma ur sig diverse menlösa svar på den frågan, men det är inte alls vad jag pratar om.

Nä, jag pratar om ord/ordföljder/meningar som inte alls behöver vara vackra eller ens användbara, men som liksom fastnar i en som en saknad pusselbit. De känns "rätt" - vad nu det är -  helt enkelt. "Snöga" är ett sånt ord, och i nedanstående video har vi en mening (eller ja, ordföljd eller vad tusan det heter).Meningen kommer 2:03. Det här är en väldigt konstig grej att tycka, men jag ska berätta ändå. Jo, man brukar ju säga "Tacka vet jag" om allt möjligt. "Tacka vet jag svenskt griskött", kan man ju exempelvis säga. Eller "Tacka vet jag logdans". Kanske "Tacka vet jag Mac". Du fattar. Men här då, i den här låten vid pass 2:03, då säger man: "Tacka vet han (tango)". Inte "Jag" alltså, utan "Han".

På nåt vis är det konstigt att förse någon annan med ett "Tacka vet", för det säger man ju liksom om sig själv. Men här säger de som sagt "Han" - och jag gillar det. Fan vet varför.

Och efter att ha skrivit så här långt och efter att ha läst igenom vad jag har skrivit inser jag att jag måste låta väldigt konstig. Skitsamma.

7 kommentarer:

Aud Djupaudga sa...

Du låter inte alls konstig. Jag tycker "tacka vet han/hon/de..." borde vara helt naturligt att använda. Men varför är det då inte det? Konstigt egentligen. Jag ska genast lägga till det på min lista med ord och uttryck att använda mera.

Johnny Söderberg sa...

:) Tacka vet han såna kommentarer, kan man säga om mig.

Nasty sa...

Det är ingen konstig invändning tycker jag. Även om det inte är grammatiskt fel att säga "Tacka vet han". Uttrycket "tacka vet..." är ju nämligen så subjektivt, det kommer som en suck djupt innifrån. Det skulle nästan kännas lite påfluget om någon uttalade sig om vad jag tacka vet.

Johnny Söderberg sa...

Då är ni två som inte tyckte mitt resonemang var konstigt. Bra. :)

Baronessan sa...

Jag är mest fundersam på hur du kunde komma på det. Men konstigt är det inte :)

Johnny Söderberg sa...

Jag hörde det direkt. Det stack ut som en klick sylt på en vit duk.

Johnny Söderberg sa...

Jag hörde det direkt. Det stack ut som en klick sylt på en vit duk.