onsdag, maj 09, 2012

Äntligen den effekten

När jag satt på tåget in mot jobbet på onsdagmorgonen och kikade i mobilen såg jag att Instagram hade uppdaterats, att det nu fanns den där funktionen att man kan behålla vissa delar av bilden skarp medan resen av den är suddig.Tja ... det tog ju inte många sekunder innan jag började använda funktionen.Har en känsla av att jag antagligen kommer att överdriva detta, missbruka.

4 kommentarer:

Catta sa...

Kan du inte beskriva vad det här instagram är för något (i ett inlägg eller kommentar)? Jag fattar att man lägger upp foton men är det lite som twitter att man kan följa folk?

Johnny Söderberg sa...

Det är egentligen väldigt enkelt. Det är en fotoapplikation till mobilen. Du går in där och tar ett kort (som alltid blir kvadratiskt), eller så väljer du en bild du redan har i kameran.

I Instagram har du ett tiotal filter (såna som förändrar färgen/stuket/stämningen) på bilden, och du har en kontrastförstärkare och du har en gör-allt-utom-det-du-bestämmer-ska-vara-skarpt-knapp. Med dessa - faktiskt förhållandevis rätt få - grejer kan du laborera fram en bild du tycker är fin.

Vissa av filterna kommer med ramar runt bilden också, men i likhet med alla sakerna därinne kan du välja bort det. Det kvdratiska formatet kvarstår dock alltid.

Nå, när du är klar med bilden (brukar trots min långa förklaring ta cirka 10 sekunder) så kan du tagga bilderna (sätta staketsymbolen framför ett ord). På det viset beskriver du bilden och gör den sökbar för andra. Har du exempelvis fotat ett äpple kan du tagga bilden med: #äpple och #apple. Andra som gillar såna bilder kan då söka sig fram till din bild eftersom den nu är "märkt".

När du går med i Instagram får du en möjlighet att lägga in "vänner" från både din kontaktlista (antar att det är dina mailadresser, men jag vet inte) samt din facebook-kontaktlista, de som har Instagram, det vill säga. På det viset skaffar man sig en liten skara vars bilder du ser i mobilen så fort de har lagt upp dem. Men du kan göra dig till vän .... nä, "följa" heter det på Instagram .... med vem som helst som du stöter på när du surfar runt bland bilderna du hittar. Och andra, om de tycker att du tar trevliga bilder (och i stort sett alla bilder blir fina tack vare filtrerna) kan följa dig.

Ser du en bild - som nån du följer eller nån, vem fasen som helst - har tagit så kan du knacka till ett par gånger på'n med pekfingerspetsen, då blir det du att du gillar. Vederbörande ser att du gillar, och i bästa fall å gillar denne nån av dina bilder i gengäld, eller börjar följa dig. Du kan även kommentera under bilderna.

Så går det till, och passar man sig inte blir detta gillande hit och dit ganska beroendeframkalande.

Catta sa...

Tack för superbra förklaring! Men alla kort jag tar hamnar väl inte där?

Johnny Söderberg sa...

Nä, där du taggar bilden finns en upload-knapp, och bilden hamnar bara på Instagram om du trycker på den. I annat fall sparas den i telefonen.