tisdag, maj 22, 2012

Uti

Det är kul med gamla ord - och gamla böcker är fulla av dem. Ta till exempel ordet "uti", vilket bland annat är någorlunda synonymt med "i". Det är ett sånt där gammalt fint ord, ett sånt som får en att känna att alldeles bakom nuet löper en landsväg av förfluten tid rakt in i den bakre horisonten, en väg kantad av skyltar på vilka ord som "snög", "rägn" och exempelvis "uti" är ristade.

Det är kul att uti gamla böcker spana efter gamla ord. Jag gjorde det nyss. I "Utförlig geografie, Volym 4" (1806) återkommer "uti" hela 100 gånger. Jag har förstås inte räknat, men på Google böcker finns en sökfunktion. Så här kan det se ut.
... uti Cattegat utanför Bohusland ...


... uti Vetenskaps Academiens Handlingar ...


... uti Svea uppkommo även under denna period Fylkes-Konungar ...


... uti kriget med Ryfsland utvidgade Sverge sin ägande rätt till ...


8 kommentarer:

Mira sa...

...vår hage...

Johnny Söderberg sa...

... ej att förglömma ja.

Paradigm sa...

"Ety" är också rätt okej fast inte så melodiöst att det kan inleda en sång.

Johnny Söderberg sa...

Sugarhill Gang sjöng ju "hip hop hippity hop" i låten "Rappers Delight". Kanske kunde man sjunga nåt liknande nonsens, typ: "ety åt lilla my sa man fy", eller nåt i den stilen.

Aud Djupaudga sa...

Smågåglarne...na... ne...na. Povel Ramel.

Annars gillar jag ordet plägar. Det fanns med i en kursbok jag hade en gång i tiden, och det fick alla mina kursare att fnissa och håna författaren oavbrutet. Vad fan betyder plägar, är gubben tvåhundra år eller , morrades det varje gång boken kom på tal. Jag gillar det jag, men det tordes jag inte andas om. Tordes gillar jag också.

Johnny Söderberg sa...

Jag tror du gillar tordes så mycket att du tycker att Tordyveln flyger i skymningen borde heta Tordesten flyger i skymningen. :D

Aud Djupaudga sa...

Haha, jag har faktiskt läst "Tordyveln..." flera gånger och även hört radioversionen. Jag är ett stort fan av Maria Gripe, och den titeln är så bra att den inte kan bli bättre :)

Johnny Söderberg sa...

:D