onsdag, augusti 08, 2012

Andas

"Att enbart andas genom näsan vid träning är på väg att bli en ny hälsotrend", kan man läsa om i Svenska Dagbladet. Tydligen, om man ska tro på det som står i artikeln, så ska syreupptaget i lungorna/syresättningen av blodet öka med en massa procent när man näsandas, samt ska uthålligheten (vid löpning) öka, samt ska fettförbränningen öka, samt ska luften renas från bakterier. Rena mirakelkuren.

Man ska inte tro på allt man läser, men såna här grejer är ändå roliga att fundera över och att testa. Jag fick för mig att nästa gång jag springer så ska jag näsandas, och för att i förväg testa hur det känns har jag nu knipt käft och andats enbart genom näsan den senaste kvarten.

Tänk nu att jag bara sitter, för det gör jag, och att min enda ansträngning består i att skriva dessa ord, hur känns det just nu? Det känns jobbigt. Fast jag har rätt stora näsborrar och ett jäkla sug i kranen känns det som att jag får för lite luft. Jag sitter alltså här med en konstant liten dödsångest. Helt psykosomatiskt såklart, för jag vet ju att jag får i mig tillräckligt, så innan jag ger mig ut i löpspåret med munnen stängd får jag nog träna lite mer på detta.

12 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag testar också, men det är inget för mig.

Efter en vådlig bilolycka när jag var sexton år, slog jag sönder min näsa och det är förfärligt trångt i särskilt ena halvan av näsan.

Jag får nästan panik .-)

(Det har varit min stora skräck att man ska bli rånad i affären och att rånaren ska sätta en sån här munkavle över näsan och munnen ... HUR ska jag då få luft!)

Johnny Söderberg sa...

Stackare! Nä, endast en näsborre luft är inte tillräckligt.

h.skoldebjer sa...

Ska testa på joggingturen efter jobbet. Avlägger rapport imorgon.

Johnny Söderberg sa...

Kul, gör det. Men ta't lugnt för säkerhets skull.

Stefan Jansson sa...

Låter otroligt korkat.

Johnny Söderberg sa...

DEt kanske ÄR korkat också - vissa kommentarer under artikeln säger att det är det.

Clam sa...

Tänk om alla vi med anlag för snarkning hakar på nästrenden. Då kan vi sammantaget komma att åstadkomma ett besvärande muller i friluftsområdena.

Johnny Söderberg sa...

Eller jordbävning.

h.skoldebjer sa...

Nej fy satan, det där funkade då inte alls för mig. Redan efter typ 15 sekunder kännde jag att det skulle bli fruktansvärt jobbigt. Efter ett par minuter gav jag upp och öppnade munnen. Det där kan möjligtvis fungera för elitidrottare eller elitmotionärer som har en synnerligen bra kondition.

Johnny Söderberg sa...

Ojdå, vad bra att du gav upp med det. Jag tror jag kör en sväng ikväll, och då testar jag också.

h.skoldebjer sa...

Gör så och avlägg sedan rapport. :-)

Johnny Söderberg sa...

Ska bli.