onsdag, augusti 22, 2012

Grophus

Jag visste inte att det fanns nåt som hette så - grophus - men så stötte jag på det på nätet och blev nyfiken. Wikipedia har om saken att förtälja:
Ett grophus är en enkel husform, oftast en ganska liten byggnad, ofta funnen vid utgrävning av forntida boplatser i Sverige. Golvet i byggnaden är sänkt under marknivån, därav namnet. Under senare forntiden är grophuset antagligen mest använt för extrabyggnader som speciella förvaringslokaler eller verkstäder.
Jag vet inte varför, men jag blev plötsligt väldigt intresserad. Jag blev liksom sugen på att bygga ett sådant. Det vore liksom ... ja, kul på nåt vis. Men jag har varken pengar till material eller mark att bygga på, så jag får bygga det i fantasin istället.

Förresten, bildgooglar man på svenskans grophus så får man mest fram bilder på traditionellt husliknande varianter, men bildgooglar man på engelskans pit-house, då får man mest fram bilder på runda. Båda sorterna har sin egen charm.

5 kommentarer:

P-E Fronning sa...

Tycker du ska gräva ut ett hobitt-hus i sidan på en kulle...

Johnny Söderberg sa...

Du må tro att jag har tänkt den tanken både en och två gånger.

Aud Djupaudga sa...

Tänk så tokigt man kan läsa. Det stod helt still några sekunder när jag läste den första raden från Wikipedia, för jag hade läst rubriken Grophus uttalat som 'Grofuss' och fick en vision av ett urtida djur, 'Grophus Erectus' typ.

Till något helt annat. Det är kul att se en hare i headern igen. Jag gillade den gamla haren (var det väl?) som stod upp med en slags sköld i tassen.

Aud Djupaudga sa...

Haha, jag måste bara berätta vilka knasiga associationer jag fortsatte med efter mitt missförstånd med rubriken. Jag tänkte direkt på det engelska ordet 'grope' som kan betyda - nypa någon i ändan eller andra ovälkomna beröringar.
Grophus (Groffuss) fick en del konstiga bilder att dyka upp i huvudet som jag har skrattat gott åt så här på kvällskvisten.

Din blogg är alltid underhållande, och ibland på ett sätt som det kanske inte var tänkt :D

Helt OT, jag vet.

Johnny Söderberg sa...

Haha. Jag tänkte också, redan när jag blev varse namnet, att det som skriven text såg väldigt konstigt ut. :D