onsdag, oktober 17, 2012

Amerikansk småstadsarkitektur

Jag ramlade över några bilder på amerikanskt småstadsfyrtiotal. Fina bilder. En av bilderna - vars undertext är "Main Street, Pie Town. Sept. 1940" - fångade mitt intresse. Den här.Det jag tänker på är att husen ju ser ut som de gjorde i vilda västern - den där stilen där husen ser ut som hus oftast gör, men att deras front mot gatan är platt och alltså inte följer husets övriga kontur. Och att de dessutom brukar vara försedda med en veranda/terass med tak - också riktad mot gatan.

Den här stilen dog tydligen inte ut med västern-tiden, utan fanns kvar åtminstone in i 40-talet. Nå, det finns väl ofta inga skäl till att riva hus som funkar, men det ser ju faktiskt mer 1800-talsaktigt ut än nutida.

Kör amerikanarna fortfarande med den här typen av småstadsarkitektur? Ingen aning. Och fanns det någonsin några svenska exempel på den?

15 kommentarer:

h.skoldebjer sa...

Det ser då inte nå vidare stabilt ut. Ser lite ut som kulisser.

P-E Fronning sa...

Ta och gåggel-street-view-vandra lite så ska du nog hitta nutida exempel på liknande arkitektur.
Det är inte långt ifrån stilen man hittar i köpcentra, även här.
Det intressant att föreställa sig hur de små städerna i västernfilmerna med ökat välstånd utvecklas. Envåningsträhus till tvåvåningsdito, försöker efterlikna stenhus, till tegelbyggnader och stenhus. En del av städerna upplevde aldrig välstånd, järnvägen valde andra rutter eller så, folk flyttar vidare, staden äts upp av väder och vind.
Tack för en intressant länk.

Johnny Söderberg sa...

h: Fast jag skulle tro att det främre elementet faktiskt är stabilitetsskpande.

p-e: bra idé att stritgåggla, det ska jag göra.

Clam sa...

Fantastisk fina bilder. Intressant att de byggde grophus -

http://stationsvakt.blogspot.se/2012/08/grophus.html

- i New mexico ännu på 1940-talet.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Ja just det. Nu blev jag ännu mera sugen på att bygga ett sånt.

P-E Fronning sa...

1940: Effekterna av 30-talets depression var inte över ännu och i USA låg arbetslösheten på 15%... Under 30-talet var det nog många som bodde i jordkulor och skjul.

Vandra lite i Butte, Montana, som är fotograferat, vetja.

Angående arkitekturen och förvandlingen från trästäder så tänkte jag lite på såna där medelstora städer som gangsterligorna far runt och rånar i gangsterfilmer. Jag har gåggelvandrat lite i några städer som man använt i sådana filmer. En del finns faktiskt bevarat i USA även om de ofta tycks osentimentala vad gäller omdaning. Anledning till bevarandet tycks dock oftast på att staden är på dekis...

Johnny Söderberg sa...

pe: Om dek är en anledning till bevarande så må det vara hänt. :) Bara det bevaras. Jag vandrade lite i Butte, som du sa, och fan vilket dyster ställe. Coolt såklart, men dystert på nåt vis.

P-E Fronning sa...

Jo det såg väldigt nedstängd och öde ut och fotokvaliteten var dessutom ovanligt dålig. Tidig morgon? Men som du säger rätt coolt ändå. Staden har visst tappat hälften av befolkningen under de senaste 50 åren eller så. Wim Wenders spelade in en film där för övrigt...

Johnny Söderberg sa...

p-e: Jag knatade runt i Jersey häromdan, och bildkvaliten - eller om det var luften som var så  - var lika dålig där. Jag print-screenade förresten ett hus när jag var där, som jag sedan lade upp med några pålagda filter på Instagram. Så här blev det.

Clam sa...

Ja, boningarna är förstås enkla i det allmäna armodet, men det är fascinerande att tekniken lever kvar genom seklerna. Lite märkvärdigt att traditionen bryts under bättre tider. En mer modern lantbo som har det bra ställt skulle ju kunna bygga sig en snygg dugout med indragna ledningar, naturligt sval och skön i hett klimat.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Även i blåsigt klimat borde det vara bra. Att man kommer under vindnivå liksom.
Det är väl så att jag, och många med mig, helt enkelt, ända sedan först läsningen av Bilbo, har velat bo i en hobbithåla.

Clam sa...

Bra i kallt klimat också. Jordvärme, trevligt ord. Stockhoms Stadsmuseum ser förresten ut lite grann som en dugout.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Världens flottaste sådana i så fall.

P-E Fronning sa...

Har observerat det där med dålig bild i många USA-städer. Men du, ditt foto var det inget fel på. Riktigt snyggt.

Johnny Söderberg sa...

p-e: tack.