lördag, oktober 20, 2012

Skägg och ålder

Mitt nuvarande skägg ser rätt kul ut, fast kanske mer åt sova under bro-lodis än elegant. Just nu är jag lite i valet och kvalet angående det. Ska jag raka bort det eller behålla det?

På plus-sidan har vi att jag får en och annan komplimang samt att det som sagt ser rätt kul ut. På minus-sidan har vi att det lätt blir ofräscht i samband med mat (för att inte tala om snytningar) och att jag därför måste vaska av det stup i kvarten, samt att det ibland i sovsituationer inte känns som att jag vilar huvudet mot en kudde, utan mot ett skägg. Nå, jag får se. Idag sitter det i alla fall säkert.

***

Min podcast har nu nåt upp till den ärevördiga åldern av 81 episoder. Medellivslängden för män i Sverige är 80,86 år, så på nåt vis känns det som att podden har passerat en viktig gräns. Å andra sidan är inte episoder samma sak som år. Jag har förresten börjat skriva ner små ideer till saker att prata om, såna jag har kommit på när jag har vandrat omkring. Hittills bara två ideer. Jag tänker att jag sparar dessa till den hundrade episoden. Den episoden, tänker jag mig, ska mer likna en "riktig" podcastning, snarare än de små dagboks-pratningarna jag gör nu.

***

Jag läser att "David Bowie har dykt upp på bild ... efter åtta år". Tydligen hade han en hjärtattack för åtta år sedan, och har sen dess hållit sig lite grand borta från rampljuset. Han är 65 år gammal nu och ser väl, antar jag, ut som 65-åringar i allmänhet brukar göra. Man tenderar att förändras över tid, vilket är rätt naturligt, fast alla fattar inte det. Exempelvis dök Kate Bush upp på (icke press)-bild härom året. Hon tog emot nåt slags pris.

Hon hade, likt Bowie, också varit lite grand borta från den värsta offentligheten ett tag, men nu dök hon upp. Lite glad och rund såg hon ut, verkligen inte "värre" än vad andra i hennes ålder (typ 55) brukar göra, men vissa "fans", det kunde man läsa på olika forum och så, ojade sig och förfasade sig över att hon ju inte alls såg ut som hon borde göra - nämligen som hon såg ut när hon var 18.

En sak kan man säga om åldrande, och det är att vissa attribut accentuerar ens ålder - lägger till år. Exempelvis har jag hört att skägg lägger på några år. Jag är 48, och vad mitt gråvita skägg lägger ovanpå det vill jag nog inte veta. En annan sak är kläderna. Tittar man på Bowie-bilden här ovan så ser man att han kör en slags stil som han själv antagligen tycker är rätt skön och tidlös, men som många nog uppfattar som "yngre". Jag tror att kontrasten mellan hans ansikte och den "ungdomliga" (om den nu är det - jag kan ha fel) klädseln gör att han framstår som äldre än vad han är. Hade han däremot klätt sig "gubbigare" hade han nog sett yngre ut.

Fast jag kan inte sånt där, utan gissar bara. Jeans, munkjacka och keps är by the way exakt vad jag oftast bär.

5 kommentarer:

Stefan Jansson sa...

Der är ju snart Jul så...

Bengt sa...

Du podcastar ju mer än vad jag någonsin har gjort. Du är ju värsta podfathern... ;)

Johnny Söderberg sa...

Stefan: Det stämmer. :)

Bengt: Haha, ja.

h.skoldebjer sa...

Hmmm.....visserligen hade jag helskägg när jag var typ 22-25 men jag tycker nog du ska raka dig. Huden under skägget brukar inte må så bra, iaf blev det så för mig.

Johnny Söderberg sa...

hasse: Min hud under skägget mår bra. Den myser därinne i värmen. Fast kägget är inget jag har planerat att ha, utan bara nåt jag råkar ha. Det kanske försvinner om ett år ... eller ikväll.