onsdag, oktober 10, 2012

Klart man inte ska ta bort statyerna

Miljöpartister motionerar i riksdagen: "Bort med de gamla kungastatyerna XII och Gustav II Adolf. Ut med statyer som signalerar krig, misär och ett skoningslöst förtryck, och in med såna som signalerar fred, tolerans, mångfald, frihet och solidaritet."

Vansinne!

Vansinne i samma liga som att rensa bibliotek på Tintin. Vansinne i samma liga som att utsätta städer för omotiverat rivningsraseri.

Det skulle kunna röra sig om känslan i att få vara den som rensar bort, och i och med det vara den som står som upphovsman för det nya. Känslan av att ha ett monument över sig själv. En slags helt mänsklig fason - en förståelig. Man kan ju hoppas att det rör sig om det.

Fast jag tror inte det. Jag tror det rör sig om en agenda. Man vill rensa bort det som har varit - göra folk helt historielösa. Man vill att alla ska gå omkring som tomma blad, väntandes på att fyllas nya finfina budskap. Sånt som rivarna och rensarna tycker är fräscht och gott.

De som vill riva gamla hus och ersätta dem med nya, vill rensa bort böcker och stoppa in nya och godkända istället, de som vill flytta iväg våra fina statyer och sätta dit fula kumbayavarianter - de tror antagligen att de är goda, men de är faktiskt onda.

Alternativt bara dumma i huvudet.

ab, ab, dn

12 kommentarer:

Mira sa...

Instämmer!

Johnny Söderberg sa...

Fast det är ju lite synd om vanliga och icke överspända politiker, stadsplanerare, bibliotekarier. Det är väöl så att alla sorters grupper har sina kors att bära.

Anonym sa...

Mycket obehagliga riksdagsmotioner. I synnerhet om man betänker de härskare i historien (och nutid) som varit inne på samma linje...

Johnny Söderberg sa...

Lite samma grej som kejsaren Qin Shi Huangdi ville göra (åtminstone i Taube-låten): "Bränna alla böcker i Kina - så att historien skulle börja med honom.

h.skoldebjer sa...

Idioti!! Jag har alltid haft en viss sympati för MP, men de är naturligtvis inte heller befriade från knäppskallar.

Johnny Söderberg sa...

Så är det. Antagligen tar det några årtionden för ett parti att bli av med de värsta; slipa kanterna så att säga. Å andra sidan kan ett parti bli för mesigt och ointressant om det slipar sig själv för mycket. Lagom är bäst.

Stefan Jansson sa...

Knäppgökeri.

Clam sa...

En promenad genom stan ska så klart vara en promenad genom historien på gott och ont. Sverige var piggt på att signalera krig en gång i tiden, det ska inte retuscheras bort. I den andan kunde man tänka sig en liten dubbelbyst av språkrören framför sorteringscontainrarna på Hornsbruksgatan till exempel. Den skulle kanske skrämma bort råttorna också.

Johnny Söderberg sa...

Knasbolleri.

Johnny Söderberg sa...

Eller så kunde de gjutas av och bli gargoylar.

Aud Djupaudga sa...

Samma talibaner här som där, som en känd person inte skulle säga.

Johnny Söderberg sa...

Aud: Alla länder, partier och grupper över huvud taget har nog sin beskärda del.