måndag, oktober 08, 2012

Rostig i skogen

Jag var ute och gick i skog och mark idag. Nånstans inne bland träden såg jag nåt som inte verkade höra hemma. Dumpat skräp, tänkte jag. Förmodligen delarna av ett gammalt kylskåp, fick jag för mig. Jag halade fram mobilen och satte igång kameran, för jag tänkte plåta grejen. Jag var plåtasugen, men inte på träd och rötter och mossa - men ett gammalt trasigt kylskåp kunde funka.

Vid närmare inspektion såg jag att det inte var ett kylskåp. Jamen vad var det då?  Jag gick runt de sprida objekten och glodde en stund. Sedan såg jag vad det var, och ställde mig därpå frågan: Hur fan har en sån hamnat ute i skogen? Det var ju en vad som på engelska heter vending machine.

På svenska heter det varuautomat. Det var inte mycket kvar av den, mest rost. Den höll sakta men säkert på att återvända till naturen. Det är vad som med tiden brukar hända med saker man dumpar i naturen - de återvänder dit. De är redan där men återvänder ändå. Sakta sjunker de in, in i den grymma naturen. Eller nåt.

Jag drar mig till minnes en varuautomat som satt på en husknut i närheten av där jag bodde som nyhemifrånflyttad. Den satt ett par kvarter från min port. Den innehöll porrtidningar. Det här var runt 1985, men tidningarna den innehöll var magasin från 60-talet. Kanske Piff och såna. Egentligen kanske erotiska magasin är en bättre benämning än porrtidningar.

Vars den varuaoutomaten tog vägen vet jag inte, eller ens när den försvann. Kanske står den hemma hos nån samlare. Kanske hänger den på väggen på nåt hipstercafé och är retro-ironisk av bara fan. Kanske plåtade jag den i skogen idag.

3 kommentarer:

h.skoldebjer sa...

Sådana där varuautomater var ganska vanliga fram till slutet av 70-talet. Iaf i småstäder.

Du lär förklara för en bonnläpp som mig vad ett hipstercafé är för någonting. :-)

Johnny Söderberg sa...

Hipstercafé är såna jag föreställer mig finns kring nytorget på södermalm, fast jag vet inte eftersom jag sällan är där. Du får googla på hipster.

h.skoldebjer sa...

Usch då!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hipster_(1990-talet)