fredag, november 30, 2012

Inte kul

Läste i nån tidning att Peter Wahlbeck har fått nog och ställt in. Han har tröttnat på den låga kvaliteten på svensk stand up. Han talar om höga priser, låg nivå och om amatörism. Hur det är med den saken vet jag inte, för det verkar krylla av ståuppare och jag har sett långt ifrån alla. En sak vet jag dock, och det är att de som är kändast, de som får medverka i tv-program och ibland till och med får sina egna - de är fan inte roliga.

Meningen med att jobba med komik måste ju vara att få folk att skratta, och då räknas fan inte att man får små barn plus de allra mest enfaldiga vuxna personerna att skratta, för de skrattar lika mycket om man kittlar dem under fötterna. Jag skrattar inte - de lyckas inte förmedla nån slags rolighet.

Det verkar finnas ett par huvudfåror inom den icke-roliga svenska scenkomiken. Den ena är att man försöker låta lågmäld och nästan nollställd samtidigt som man säger ibland drastiska saker, och att komiken ska komma ur dissonansen som skapas. Funkar inte, åtminstone inte på mig. Den andra verkar vara att man låter allmänt aggressiv och ibland höjer rösten och dumförklarar allt och alla hela tiden. Funkar inte, åtminstone inte på mig.

7 kommentarer:

ab sa...

Du har alldeles rätt. Meningen med ståupp är ju att driva med otäcka trender som rasism och misogyni och pompösa makthavare, eller med tillvarons bänglighet och sina egna tillkortakommanden.

Som det nu är driver man inte med någonting, man tycks mer gestalta det istället, det är elakt och dystert och sparkar ofta nedåt.

PS - den där bilden är nästan hopplös att se om man inte har falkögon. Gör den åtminstone större! Om skrammelbokstäverna ska vi inte tala om. Nå, jag försöker väl...

Johnny Söderberg sa...

ab: Försökte att köra utan ordverifiering ett tag - drunknade genast i spam.

Clam sa...

Ett ord i rättan tid. Den vanligaste tekniken verkar vara att säga så häpnadsväckande elaka saker att publiken så att säga skrattar av skräck. Vart tog den godhjärtade humorn vägen?

ab sa...

Men finns det inte enklare ordverifieringar? Kan du välja sort? Bildern är liten och oskarp, den jag ser just nu har något slags kryss som ser ut som en grekisk bokstav.

Det fanns en gång två humorister som hette Helge Skoog och Janne Bergqvist. De hade en vänlig humor som ändå var rakbladsvass mot absurditeter. Samma med Hasse och Tage. Det måste inte vara äckelpäckel och hatsex. Steve Martin sa en gång att han vägrar "gå under bältet", det är för enkelt.

Ulla Skog och Babben, inte är de så där vidriga. Kim Anderzon hade en humorföreställning som gick för utsålda hus i två år, folk gick dit nio-tio gånger. Killhumor av det barnsligaste alfahanneslaget blir tröttsamt väldigt fort. Elaka mot publiken är de också.

Johnny Söderberg sa...

clam: Den kanske försvann med Albert och Herbert?

ab: Jag tror tyvärr inte att jag kan välja.
Jag tycker att Peter Wahlbeck är jäkligt kul ... när han ÄR kul. Fast han är ojämn.

Jan E sa...

"de som får medverka i tv-program och ibland till och med får sina egna - de är fan inte roliga"

Några namn kanske?

Johnny Söderberg sa...

Jan: ... alla. Ingen nämnd, ingen glömd.