torsdag, december 13, 2012

Helt klart förberett

Jaha, nu har Gävlebocken brunnit igen [ab, exp, svd, dn]. Aftonbladet har satt ihop en följd av bilder från webbkameran (bocken har sen några år tillbaks en webbkamera som kikar på den) och på det viset fått ihop något filmliknande. Kolla på den, men kolla först på mina urklippsbilder här. Det är nåt skumt med det hela.


Några personer dyker upp. De går in mellan bockens bakben och gör något oidentifierbart.


De går därifrån, men lämnar ett ljussken efter sig. I markhöjd, vad det ser ut som.


Skenet på marken avtar, samtidigt som det börjar pyra från bocken på ett par ställen: dess nacke och röv.


Pyrandet blir ett bolmande, och det är väldigt koncentrerat från just dessa ställen. Som skorstenar.


Plötsligt startar en rejäl rökutveckling. Bockens hela överdel bolmar, och nu har även bockens horn börjat brinna. Benen brinner dock inte, trots att det var där figurerna satte igång det hela.


Hela överdelen tar eld, och rök täcker bocken. Benen fortfarande oskadda.


Nu liknar det hela mest en majbrasa, det enda synliga som tycks vara oskadat är just det benet där de "höll på".


Och nu - om inte förr - är det helt tvärkört för bocken.


Förresten, i bildens förgrund, har det stått en och samma figur från början till slut. Ett vittne? En medverkande?

För mig verkar det hela vara klart uppgjort. Okej, förloppet var nog inte så explosionartat som det verkade i "filmen" eftersom det säkert var några sekunder mellan varje bild som togs, men hur elden tog sig var jäkligt underligt.

Om man tänder eld på ett ben (jag höll på att skriva "tänder på ett ben", men det lät underligt) borde elden börja där, kan man ju tycka. Att det sen inte börjar brinna där, utan att det börja bolma ur röven och nacken, det tycker i alla fall jag tyder på att det redan fanns något inuti bocken som tändes på - att det fanns ledningar eller rör eller hur fan man nu gör.

Alltså, som jag ser på saken - man tände inte eld på bocken, utan man satte igång en redan inbyggd tända-eld-anordning. Vem kan det vara tro. Min gissning blir att det rör sig om nån slags ohelig allians mellan stadens styrande och stadens köpmannaförening (om nu någon sådan existerar).

8 kommentarer:

Karin på FOX sa...

Kanske skumt, men jag tror att bakbenen först brinner inuti, typ soteld i en skorsten om du sett hur det ser ut. Det blir ett jäkla drag i den skorstenen. Vittnet i förgrunden ser ut att vara någon järngrej, ser man en sekund i blixtskenet på filmen.

Men du kan ha rätt i att någon förberett redan på konstruktionsstadiet.

Johnny Söderberg sa...

Karin: Jag har hört andra säga att figuren kan vara nåt annat, men visst var den människoformad i alla fall. :)
Om din soteldsteori stämmer har de som gjorde det bra koll på sånt, för de gick liksom bara in och ut helt snabbt.

Clam sa...

Klassisk konspirationsteori, men just den här är ovanligt lätt att tro på. Den brinnande bocken är ju det som först och främst placerar Gävle på kartan. Det vore märkvärdigt om inte handlarna och politikerna har en plan B ifall pyromanerna inte får tummen ur i tid till Lucia.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Eller hur. Om jag jobbade inom Gävles kommun, stad, förvaltning, trurism eller vad tusan folk gör där, skulle jag kräva att bocken brann minst vartannat år. Allt annat vore tjänstefel.

Robert sa...

Kanske inte så konstigt, om de lyckas trycka in något brinnande in i benet (bocken är ju en ihålig stålkonstruktion med ett yttra lager av halm), så kommer ju benet att fungera som en skorsten, och elden att drivas uppåt.

Även om det brinner på insidan av benet, så kommer luftdraget genom halmen göra det tar tid innan elden har spritt sig till utsidan.

Johnny Söderberg sa...

Robert: När du förklarar det så låter det rätt vettigt. Jag kanske lät mig dras med av alldeles för spännande teorier. :)

Aud Djupaudga sa...

För några år sen var det en stackars turist som satte eld på bocken. Han förklarade att han fått veta av sina svenska vänner att det var en tradition att göra det, och han verkade helt chockad över att bli åtalad. Han hade ju rätt i sak. Det ÄR en tradition att elda upp bocken. Det är det bocken är till för. Det är möjligt att en del i Gävle tycker att bocken är jättefin och ska få vara ifred, men vem utanför Gävle skulle bry sig ett vitten om bocken om den inte brann. Jag tror att många Gävlebor också skulle tycka att det var trist om den inte eldades upp, åtminstone efter julafton. För då är bocken bara en sak som berör Gävlebor och om några år skulle inte ens någon veta att man har en halmbock i Gävle.

Johnny Söderberg sa...

Aud: Ett alternativ kunde ju vara, kom jag att tänka på, att man skyddade bocken fram till jul, och därefter, möjligen under hedninska former, själva rituellt eldade upp den.