tisdag, december 18, 2012

Sjuk, och sen Bilbo

Jag såg Bilbo igår. Hela dagen innan dess var jag sjuk. Kvällen innan blev jag sjuk. Det var när jag stod och tittade på Anders F på Akkurat. Två öl hade jag druckit, den ena var en stor stark och den andra en julöl. Man kanske ska skylla på den senare. Eller på julbordet, dagen innan.

Anders F var bra som vanligt. Jag och några gamla simmarkompisar var där och tittade på'n. Jag hade lite huvudvärk, nåt åt migränhållet. Sen började jag svettas. Jag satte mig avsides en stund, men när det inte hjälpte tackade jag för mig och gick hemåt. Några timmar senare, hemma i sängen, kräktes jag upp ölen jag hade druckit.

Därefter låg jag i sängen med illamående, magont och extrem trötthet och hoppade mellan dröm och verklighet ända till sent på eftermiddagen dagen därpå, igår i skrivande stund alltså, och då gick jag och ett par av mina ungar på Bilbo. Egentligen hade jag velat ligga kvar, men biljetterna var beställda.

Faktiskt så piggnade jag till lite. Jag hade inte spytt sedan kvällen innan, men jag hade inte ätit på ett dygn, så jag var rätt matt. Jag chansade på en banan, och det funkade - nån slags friskhet hade tydligen inträtt, och väl inne i biomörkret kändes det rätt bra.

Ja den heter ju förresten inte Bilbo, filmen, utan "Hobbit". På engelska heter den "The Hobbit", så varför den inte fick heta "Hobbiten på svenska är en gåta. 

Filmen var helt okej. Den efterlämnade samma känsla i mig som den första av Sagan om ringen-filmerna gjorde, och det kan gott kallas helt godkänt i min bok. Det där med 48 bilder i sekunden och 3D vete fan om det tillförde något, jag tror den kommer att vara lika bra hemma i soffan sen, framför tv:n.

Ja filmen fick godkänt, men inte publiken. Vi hade medvetet valt en måndag eftermiddag för att slippa den värsta dagisstämningen. Och till att börja med så lovade det gott, för publiken var rätt blandad. Men tyvärr, så fort filmen började började också fnissandet och småsnackandet.

Det kom från här och där, och efter vad jag kunde tyda ut så var det människorna som verkade vara under 30 som stod för det. En snubbe sprang förresten ut mitt i filmen, och kom tillbaks med nåt som luktade varm mat. Idiot! Ett yngre par en bit bakom oss satt och hånglade filmen igenom - ljudligt.

Alltså, jag säger inte att det var värre än vanligt, för det var det inte. Det var helt enkelt som det brukar vara nu för tiden. Det verkar som att yngre människor antingen lider av en massa bokstavskombinationer, eller också har ingen upplyst dem om hur man ska uppföra sig på bio. Jag går - väldigt sällan - förvisso bara på bio i Stockholm, så jag kan bara tala för hur jag tycker att utvecklingen på biobesökarna de senaste 15 åren har varit här, och jag kan då säga att kurvan är klart nedåtpekande.


18 kommentarer:

P-E Fronning sa...

http://www.bbc.co.uk/5live/films/code_of_conduct.jpg

Johnny Söderberg sa...

p-e: Bra. En sån lapp borde inkluderas i skolans läromedel.

h.skoldebjer sa...

Här ute på vischan funkar det bra på bion. Jag går ganska ofta och det är ytterst sällan, för att inte säga aldrig, som jag blir störd. För övrigt anser jag att film SKA ses på bio. :-)

Elisabet. sa...

Jag minns ett biobesök hemma i Västerbotten på 80-talet och några ungdomar som satt precis framför mig och viskade, fnissade och smaskade tuggummi (och blåste bubblor9 precis hela filmen igenom!
När filmen var slut, hade jag migrän och gick hem och spydde ,-)
Tala om återhållen ilska.

Clam sa...

De kunde ha lite olika slags biosalonger för publikens olika preferenser: snacksalonger, snacks-salonger, sexualsalonger, rap & flabb-salonger, knäpptystnads-salonger osv. Eller åtminstone dela upp lokalen i zoner.

Johnny Söderberg sa...

hasse: Jo, film ska nog ses på bio. Fast jag - som har en liten, gammal tjock-tv - har hört att en stor, fin platt-tv ska vara ett hyfsat alternativ.

Elisabet: Dålig tajming. Du borde spytt på störarna. :)

Clam: Bra ide.

h.skoldebjer sa...

Jag har en 42-tummare och ett hemmabiosystem men det går ändå inte att jämför med en (ostörd) bioupplevelse.

Johnny Söderberg sa...

hasse: Kanske för att du själv sitter och gastar och stör dig själv? :D

h.skoldebjer sa...

he he...kanske det! :-)

Stefan Jansson sa...

Jag har slutat att gå på bio, klarar inte av folk som inte klarar av att gå på bio.

Mira sa...

Instämmer med Stefan!

Johnny Söderberg sa...

Stefan/Mira: Den dan jag har råd med en riktigt sjysst tv slutar nog jag med.

BeRKA sa...

Man borde införa en 35-års-gräns på alla bra filmer så man slipper bli störd. :-)

Johnny Söderberg sa...

BeRKA: Kanske. Om nu inte det är för lågt satt.

Gunilla Karlen sa...

Exakt min mening också.
Förr gick jag mer ofta på bio, nu för tiden blir det oftast film hemma. Just på grund av att man blir så störd av omgivningen hela tiden.
Sist jag gick på bio, fler år sedan nu, satt en snubbe och snackade i mobilen ... hela filmen!! Det var helt omöjligt att få någon behållning. Vi var flera som försökte få honom att sluta, men ... han sänkte rösten lite, det var allt.

Johnny Söderberg sa...

Gunilla: Ibland när jag har gått på bio har det hänt att nån ur bio-personalen har gått fram och sagt till publiken att inte glömma att knäppa av mobilerna. Man tycker ju det borde ingå i nån slags uppfostran, men tydligen inte.

Aud Djupaudga sa...

Det var länge sen jag var på bio. Jag stod inte heller ut längre med snackande, sparkande på sätet, och tjut och skrik. Det mest irriterande var de högljudda frågorna till kompisar av typen "vem är det", "varför gör han så", och de lika högljudda långa svaren.

Jag minns likande regelskyltar som den P-E Fronning länkar till, men inte alls lika omfattande, bara några enkla regler om att inte störa genom prat och liknande. Men vad tjänar det till när ingen på bion bryr sig om att stävja regelbrott? Jag har varit på filmfestivaler där någon ansvarig stått och påmint om regler och hyfs innan filmen satt igång och lik förbannat har det snackats och tjoats och gåtts in och ut. Inte på ett diskret sätt, utan på "jag kommer snart igen" och "kan du fixa mer popcorn då?"-sättet.

Vad som stör mig så förbannat är att ingen ansvarig säger ett dugg. Ingen vaktmästare går fram och säger att om ni inte håller tyst så åker ni ut. Det är som om man skulle säga att enligt lagen får man inte misshandla folk men om ni ändå gör det så skiter vi i det.

Jag vet inte vad det beror på men delvis hänger det säkert ihop med ekonomi. Störarna betalar sina biljetter och är fler än vi som störs så till den grad att vi slutat gå på bio. För hade man velat hade man kunnat göra något åt saken.

Johnny Söderberg sa...

Aud: Jag snackade en gång med en som jobbade på bio, och hon sade att man ska
1: Säga till dem som stör.
2: Gå och meddela personal.
Jag tycker inte att jag borde behöva göra någon av sakerna, eftersom jag har betalt.