måndag, januari 21, 2013

Stressmorgon

Pendeln kryper fram. Ur högtalarna hörs ett svagt raspande som jag lyckas tyda till att det är tågkö på södra. Väl framme på södra stannar tåget; "Allmän avstigning. Detta blir tågets slutstation." Det verkar röra sig om allmänna förseningar, orsakade av nån slags avloppsläcka tidigare på morgonen. Avloppsläcka, hur och vad tusan då? tänker jag. Man (ryktet går förresten att "man" ska, i hen-debattens svallvågor, ersättas med "en") ... en står där och surar över förseningsorsaker, tänker att fantasin tydligen inte har några gränser. För x antal år sedan dök "lövhalka" upp i vokabulären, och nu, med denna avloppsläcka, vad blir det då - bajshalka?

En står där (nä det funkar inte, jag är ju för tusan ingen norrlänning) ... man står alltså där, på Södra station, i sällskap med hundratals andra, när nån halvtjock SL:are dyker upp och säger: "Här ska ni inte stå, tågen in mot stan är på den andra plattformen." Hundratals människor börjar springa längs perrongen, och upp för en trappa och ner på nästa perrong. En tvåminuters-rusning, ungefär. Och där står det rätta tåget. Hurra!

Men dörrarna går igen framför våra hundratals ögon, och tåget glider iväg. Antagligen tyckte föraren, eller kanske tågledningen, att det är bättre att eventuell tidtabell försöker hållas än att hundratals felinformerade resenärer får åka med och därigenom kanske orsaka någon ännu liten mer försening.

Folk börjar röra sig planlöst, kanske som myrorna i en myrstack just efter att nån unge har petat en gren i den; man vet att man ska nånstans, att man har en tid att passa, att man ... ja, man vet en massa grejer men "något" har liksom hänt, och alltså rör man sig planlöst. Någon är arg, någon ser uppgiven ut och på en bänk en bit bort sitter en ung tjej och gråter.

Jag rör mig upp för trappan, till stället mellan plattformarna. Där står folk med skyltar. Skyltarna pekar ned mot plattformar och informerar om att där går tåg söderut och där går tåg norrut. Jag pratar med dem som håller i skyltarna. Jag menar att vad de skyltar om, det stämmer ju inte. Men de menar att deras skyltar stämmer och att skyltarna på plattformarna är felaktiga. en rännil svett rinner ned längs min ryggrad.

Nåja, till slut kom jag till jobbet.

10 kommentarer:

h.skoldebjer sa...

Hatar att stressas, i synnerhet på morgonen. Lövhalka är ett stort problem på senhösten, rälsen blir lika hal som o det vore is på den.

Johnny Söderberg sa...

Hasse: Tur att vi inte bor på varmare breddgrader, där det växer bananer. Tänk vad hal bananskals-halka ska vara. :)

h.skoldebjer sa...

ha ha...det är verkligen tur Johnny. :-)

Mia* sa...

Det här kunde ha varit ett pendlarbloggsinlägg. Eller har du hoppat av den bloggen?

Själv lyssnade jag på radion på morgonen och valde välinformerad därför tunnelbana. Oerhört glad och tacksam över att ha alternativ!

Johnny Söderberg sa...

Mia: Jag hade också kunnat lyssna på radio och tagit buss och tunnelbana, men det är lätt att va efterklok. :)

Mia* sa...

Vi kan ju se det som så, att om du lyssnat på radion och valt annan resväg hade du inte haft anledning att skriva det här inlägget. Som jag för övrigt uppskattade - kanske borde nämna det också. :)

Johnny Söderberg sa...

Mia: Tack, och ja, det stämmer ju. Bloggande doesn't come helt easy theese days, så man får passa på när nåt händer. :)

Clam sa...

Tips: Den som är stockholmare och inte norrlänning kan säga "en annan" istället för "en" som en annan för en annans del säger istället för "man" eftersom en annan vill knocka patriarkatet.

Johnny Söderberg sa...

Clam: fast en annan är alldeles för synonymt med en själv.

Clam sa...

Hm.