onsdag, januari 23, 2013

En ark

Jag tycker att vi jordmänniskor, fattiga som rika, bestämmer oss för att bygga en månbas, alternativt en rejäl rymdstation. Ett ställe att kunna fly till om det kniper; asteoroider, kometer, supervulkaner, zombiepandemier - whatever. Alla jordens länder - ja, fattiga som rika - borde lägga minst fem procent av sin budget på det.

Nu tänker jag ju inte att alla ska få plats på denna bas/station, utan bara en utvald skara: kanske de smartaste, de konstnärligaste, de mest långlivade, de friskaste - ja, vilka kriterier man nu bestämmer sig för. Jag räknar naturligtvis inte själv med att få plats.

Det handlar om att kunna överleva på säkert avstånd från jorden i nåt år eller så, och sedan åka tillbaka, ockupera ett lämpligt område och börja bygga upp saker och ting igen. Man ska alltså slippa börja om från stenåldersnivå. Man ska börja från samma höga nivå som innan katastrofen.

När det kommer till datorer är det ju ett jävla tjat om att ta back-up. Man ska hela tiden vara duktig och spara det man håller på med. Och det tjatas med rätta, för många av oss är inte särskilt duktiga på att spara. Följden blir ofta att ens grejer, vad det nu må vara, försvinner.

Men när det kommer till att säkra hela mänskligheten, då tjatas det uppenbarligen inte. Det borde tjatas. Det borde tänkas på det här.


14 kommentarer:

Anonym sa...

Äh, bygg en jordkällare och köp massa burkmat som de gör i USA. De kan det här med undergången : )

Johnny Söderberg sa...

S: Jag såg ett program om supervulkaner på Kunskapskanalen igår, och tänkte faktiskt just den tanken. :)

Mia* sa...

Haha, ditt inlägg får mig att tänka på filmen Iron Sky - har du sett den?* Om inte tycker jag att du ska. Den är lagom absurd och rolig. Samt finsk. :)

Johnny Söderberg sa...

Mia: Har faktiskt inte sett den. Jag väntar tills den kommer på tv. Den känns som nåt som passar på femman.

h.skoldebjer sa...

Men vem gör urvalet? ;-)

Johnny Söderberg sa...

Tja, säg det.

Mia* sa...

Om du har Netflix finns den att se där, förresten. Jag säger om. :)

Johnny Söderberg sa...

Mia: Har inte. jag väntar med såna där betaltv-kanaler tills jag köper en platt-tv. Om ca 100 år, tror jag.

Clam sa...

Arkar är utdaterade. Numera tror jag att Vår Herre helt enkelt startar om med F10 och gör en återställning när det snyter sig. Vi märker inte att det händer, möjligen hickar matrixen till ett smul.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Kanske det. Det låter troligt. :)

Andreas T sa...

Flykt är en destruktiv handling per definition.
Flykt i evolutionärt, humanistiskt perspektiv är dessutom utvecklingshämmande, ett steg tillbaka.
Bättre att ta itu med det man vill fly ifrån.

Johnny Söderberg sa...

Andreas: Fast att undvika att lägga alla ägg i samma korg kan inte klassas som flykt, utan bara som en liten säkerhetsåtgärd.

Baronessan sa...

Det låter bra. Det skulle kunna vara en sån där tävling likt eurovisionsfestivalen, där man väljer ut vilka som ska få åka :)

Johnny Söderberg sa...

Baronessan: Det vete fan, för enligt mig vinner sällan bästa låt.