torsdag, januari 31, 2013

Täck

I "Spader, Madame!" förekommer en sång som heter "Forellen". Franz Schubert har skrivit melodien, och originaltexten har skrivits av en Schubart. Undras om de är släkt. På tyska heter den "Die Forelle". I "Spader, Madame!" är det Monica Zetterlund som sjunger den, och en av raderna hon sjunger lyder:
I stilla sommarkvällen,
Jag stod vid stranden av en bäck
Betraktande forellen
som simmade fram så täck
Jag kan inte säga att jag har lyssnat på låten särskilt ofta, och när jag väl har gjort det har jag inte lyssnat på texten. Inte aktivt, i alla fall. Förrns igår. Jag började fundera över vad tusan ordet täck betyder. Svaret på den frågan hittade jag på Synonymer.se:
täck: (åld.) vacker, behaglig, söt, nätt, näpen, skön, fager, älsklig
Jaså, på så vis, ordet verkar ju faktiskt mer eller mindre vara ett motsatsord till otäck. Varför har otäck överlevt in i modernt språkbruk, men inte täck? Det kan man fråga sig. Jag tycker att vi, om inte annat så för universums jämnvikts skull, återinför täck!

Tåget var försenat igår kväll igen. Varför? Ingen aning, kanske för att en fjäril i Kina viftade till med sin vinge, vilket startade en kedjereaktion som slutade med att jag fick stå och känna mig frusen och glåmig på en perrong på Stockholms central.

I fyrtiofem minuter blev jag stående, understundom lyssnandes till högtalarutropens välbekanta lögner. Jag hann lyssna på en hel del bra musik också, bland annat på den ovan nämnda Monica Zetterlund. Hon var täck, när hon levde, och det är den här låten också, tycker jag.

8 kommentarer:

P-E Fronning sa...

Uttrycket "det täcka könet", icke att förglömma!

Wv: Geovidd

Johnny Söderberg sa...

p-e: Åhå, så det är det som alltså är det täcka könet. Jag har trott det var täkta könet, vilket inte heller har varit särskilt begripligt för mig.

Mira sa...

Därmed inte sagt att en täckfärg alltid är snygg...

Johnny Söderberg sa...

Mira: Nä just det. Inte heller alla täckjackor är det heller. :)

h.skoldebjer sa...

Fast det täcka könet får man väl inte säga idag? ;-)

Johnny Söderberg sa...

Hasse: Inte ofta, i alla fall. Senast jag hörde det användas var nog i den här låten.

Ingela sa...

Min 10-åring undrade härom dagen ifall det finns något som heter "förskämd" och om man i så fall är artig och vänlig. Kunde tyvärr inte svara på det men det låter inte riktigt så när man smakar på ordet.

Johnny Söderberg sa...

Ingela: Det borde ju vara som 10-åringen undrar, men tyvärr låter ju förskämd som ... tja, extra rutten. :)