tisdag, mars 26, 2013

Grumlig inblandning.

I tv4:s program "Jenny Strömstedt" pratades det häromsistens om Billström och om buss-apartheid och allt det där, om rasistiska mekanismer i samhället, typ. I den vevan nämner gästen, skådespelaren och dramatikern Shima Niavarani följande: "... Sveriges grumliga inblandning under förintelsen ..." utan att närmare gå in på vilken inblandning det handlar om och hur pass grumlig den var.Programledaren ber henne heller inte att utveckla saken, så där blev man som tittare sittande undrande över den där inblandningen. Jag märker att jag kanske låter raljant, men det är jag inte. Jag har nämligen en riktig nollkoll på förintelsen. Men okej, Wikipedia finns ju, så jag går dit och läser om saken.

Det verkar som att redan 1942 kom det små hintar till omvärlden. För vår egen del genom att ett fotografi föreställande en massavrättning av judar på omvägar nådde kung Gustaf V. Han skickade det i sin tur till Georg VI av Storbritannien. Samma år började tidningar skriva om judeavrättningar, men ännu tolkade man det inte som ett systematiskt massmord.

Lite i taget sipprade väl sedan saken ut. Jag läser: "Att massakrer pågick började tränga ut till allmänheten.". Dock verkar ingen ha förstått vilken omfattning det rörde sig om, vilket kanske inte var konstigt eftersom: "Samtidigt förblev det som skedde olagligt enligt tysk lag under hela kriget, och mördandet kunde alltså inte bedrivas fullständigt öppet, annat än nära fronten och i mer eller mindre avskurna områden i öster.". 

Ja, då har vi lite koll. Men hon, Shima Niavarani, sa ju att Sverige var grumligt inblandat, vad menade hon med det? Ingen aning, istället verkar Sverige ha varit förhållandevis sjysst. På sidan "Sverige & Förintelsen" läser jag: "Antalet judiska ansökningar om inresetillstånd ökar [1941] avsevärt. UD tar vissa dagar emot 40-50 ansökningar om dagen. En stor del beviljas utan hänsyn till tidigare krav på politiska orsaker.". Jag tycker inte det låter som grumlig inblandning.

Nå, nu har jag skrivit en hel del om något som jag egentligen inte är jätteintresserad av, och varför har jag det? Jo, jag tror nämligen att det Shima sade bara var nåt hon tyckte lät bra; "Det var bergis så, typiskt gamla 40-talssvenskar liksom". Och programledaren sa inte emot eftersom hon antagligen hade lika dålig koll hon med.

Fast rätta mig om jag har fel, det har jag inget emot.

13 kommentarer:

Clam sa...

Den här slarviga (hoppas jag!) repliken och desinformationen måste förstås både Shima och redaktionen förklara och be om ursäkt för.

Bra att du tar upp det!

Sen kunde alla lattjo lajbans-tomtar som på det ena eller andra sättet är inblandade i såna här grumliga infotainment-shower gärna nöja sig med att skvallra om celebriteter och låta bli att behandla historien på samma infama vis. Usch.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Det störande är att det låter så rätt - att vi var grumliga och skumma och nazziga - vilket ju gör det så lätt för slarvrar att plocka in det i sin arsenal av grejer som nog är sanna.
Äsch, nutidshistoria är för jobbig och komplicerad, då känns germanernas massaker på romare i teutoburgerskogen år 9 mer överskådlig.

Clam sa...

Sån här tralala-journalistik skräpar ned våra medvetanden med saker som vi får för oss nog är liksom rätt så sanna. Det har kanske inte så stor betydelse när det handlar om eventuella pikanta omständigheter kring kändisbröllop. Men Förintelsen får man inte slabba med på det här viset. Jävlar vad arg jag blir.

Anonym sa...

Kom igen Johnny. Ditt yttrande om noll koll på förintelsen är snudd grumligare än Shimas och Jennys ytlighet.. Maurice

Johnny Söderberg sa...

Clam: Ett omfattande ämne, förvisso, som blir lite relativiserat av snicksnackande i en kändissoffa. Men vem vet, kanske hade hon rätt. Vi kanske var grumliga (vilket jag förvisso inte har sett några tecken på) - men så berätta då hur.

Maurice: Jag får väl förtydliga det till: Jag kan så mycket som jag har läst mig till på Wikipedia samt vad jag har fått i mig från film och tv - men några djupare kunskaper är det inte. Har förresten inte ens sett Schindlers list.

Clam sa...

Nej Sverige var så vitt någon vet inte "inblandat" i det industriella massmördandet. Och Shima sitter inte inne med någon sensationell, ny information. Hon lät bara munnen gå. Det måste man för att hålla ställningarna i masskulturen - prata och tycka och påstå utan slut.

Själv har jag nu avlagt tysthetslöfte inför Harens helg. Dessutom ska jag ha såna där högdämpande röda skumproppar i öronen.

Anonym sa...

http://www.levandehistoria.se/projekt/sverigeochforintelsen

Johnny Söderberg sa...

Clam: Fast det blir visst en hel del skön judisk/kristen episk bibelfilm på tv. Sånt är alltid kul.

Anonym: Ja på ett eller annat sätt hör ju allt i världen ihop, och sveriges ras-grejor innan andra världskriget kan ju säkert ha varit en kugge i maskineriet som drog igång förintelsen. Och sveriges underlåtenhet mot tyskland kan ju säkert ha bidragit till att kriget/förintelsen kunde fortgå längre än vad det annars skulle ha gjort. Men "grumlig inblandning" antyder ju att vi skulle ha haft nån slags döda judar-agenda, och så lär det ju verkligen inte ha varit.

Clam sa...

Det var möjligen kanske sådant som tysk permittenttrafik genom Sverige och andra taktiska eftergifter för övermakten som Shima syftade på. Hade hon sagt "grumlig politik" gentemot Tyskland hade det inte gått att invända. Min arga reaktion igår handlade egentligen främst om såna här charmiga grummelprogram med icke helt förberedd programledare som gullar med icke helt insatt gäst. De sprider en grumsig världsbild.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Håller med dig på bägge punkterna.

Kornknarren sa...

Vart tog min kommentar vägen? Det stod att läsa att den skulle synas efter ett tag. Gällde Grumlig Inställning.

Kornknarren sa...

Inblandning heter det, men det borde inte betyda att komentaren kom bort.

Johnny Söderberg sa...

Du skrev den på den senaste posten, den om Instagram.