onsdag, mars 27, 2013

Nåt fasteliknande

Jag såg Vetenskapens värld häromdan, då det handlade om att fasta. Det ligger uppe på Svt Play i ett par månader, sen får man väl söka på nätet ... jodå. Det finns olika sätt att fasta på, och en metod skulle vara att man ett par dagar i veckan nöjde sig med ca 500 Kcal. Det låter ju inte riktigt som fasta, eftersom det ju betyder att man kan käka typ en Big Mac de dagarna, men tydligen så räcker det för att trigga igång cellerna så att de ... ja, vad det nu var - nåt nyttigt.

Så jag tänkte prova - idag. I vanliga fall ser mina dagar ut så här: Till frukost, ca fyra mackor plus ett glas saft. Till lunch ... tja, det brukar bli pasta med korv/köttbullar/nåt som går snabbt. Till middag, nåt som liknar lunchen. Innan sänggåendet, några mackor och ... ja, saft. Antagligen är jag vid det här laget rätt inpyrd i aspartam. Jag har dock tänkt skippa saften framöver.

Nå, så idag ska jag som sagt leva på 500 Kcal. Jag åt inget när jag gick upp (kl 6), utan det väntade jag med tills jag kom till jobbet. Det blev ett ägg. Ätandet av detta ägg tog fem minuter. Jag ville passa på att njuta. Det var nån timme sedan, i skrivande stund. Under dagen har jag tänk få i mig ett par Varma Koppen (ja, jag vet att det säkert innehåller en massa kemikalier och onyttigheter), nån grönsak eller en frukt, och sen avsluta dagen med ett ägg.

Vi får se om jag klarar av det.

---
Update: I skrivande stund är klockan ca tio i två. Det är nästan fem timmar sen jag skrev sist. Sedan dess har jag ätit en Varma Koppen samt druckit kaffe. Jag är faktiskt inte överdrivet hungrig. Det hela kanske är en fråga om inställning bara?

Update 2: I skrivande stund är klockan kvart över 6 på kvällen, och jag lider inte alls. Allt jag har ätit hittills idag är ett ägg och två Varma Koppen. Jag har bara kommit upp i ca 250 kalorier. Skumt att jag inte lider, för det trodde jag att jag kulle göra. Innan jag lägger mig ikväll får det bli ett par ägg och en liten banan.

Update 3: I skrivande stund närmar sig klockan åtta - dan efter. För ett par timmar sedan åt jag ett par mackor. Gårdagen gick ju hur bra som helst, inga problem alls. Jag kom nämligen ganska snabbt på knepet - att när man väl äter, äta långsamt. Det verkar som att mättnaden, i den mån sådan uppstår, kvarstannar längre då.

Vi får se om jag kommer att testa på detta igen. Kanske blir det en vana. Kanske inte.

5 kommentarer:

Anne Marie Tålig sa...

Du kan komplettera med en avocado också. Man blir ganska mätt.

Monet sa...

Det där låter inte särskilt gott? Det finns säkert godare ingredienser, leta på nätet.

Vill du bli lite sundare, dra ner på allt socker, typ saft. Käka inte så mycket mackor heller, det är kolhydrater som direkt omvandlas till socker i blodet. Vill du gå ner i vikt eller varför vill du pröva fasta?

Johnny Söderberg sa...

Anne marie: En avocado är ca 250 kalorier, alldeles för mycket.

Monet: Nja, jag vill nog mest experimentera. :)

Mira sa...

Jag såg också. Tyckte att det lät riktigt vettigt. Kroppen går från att producera nya celler till att reparera dem man redan har. Två dagar 600 kalorier, fem dagar äta som vanligt. Min lunch: en grov fralla och en smoothie på blåbär, banan och hallon.

Johnny Söderberg sa...

Mira: Smaskens. I skrivande stund är klockan kvart över fyra, och även jag tycks överleva.