lördag, mars 23, 2013

Uppdelningen

En busschaufför tycks ha sorterat passagerare utifrån konceptet att de med typiskt svenskt utseende åker i en buss och de med utländskt utseende i en annan - hädanefter, för att det är så enkelt och smidigt att generalisera, kallad vita bussen och svarta bussen. Man kan läsa om saken i: ab, exp, dn och svd, och säkert på en massa andra ställen.

Åtminstone påstår en passagerare att uppdelningen handlade om detta, busschauffören själv säger att det handlade om att olika passagerarkategorier - "snusgubbar" och "icke snusgubbar" - lämpligen färdas separat. Logiken i chaufförens uppdelning undgår mig, men å andra sidan är jag inte särskilt insatt i frågan. Inte alls, närmare bestämt.

Men låt oss för enkelhetens skull utgå från att chauffören var en riktig fullblodsrasist som verkligen ansåg att apartheid på bussarna var finfina grejen, och att svarta bussar och vita bussar was the way to go, liksom. Då känns det ju ganska rimligt att han blev - som han ju faktiskt blev - bortplockad. I diskrimineringsbegreppet, åtminstone i detta fallet, ingår ju inte bara att en grupp får en mer negativ tilldelning av något än en annan, utan att denna andra grupp, här de som hamnade i den svarta bussen, känner sig utsorterade på grund av medfödda egenskaper. Man kan liksom inte hålla på så.

På både min twitter och på min facebook har det retweetats och delats friskt om saken. Man har varit klart indignerade över busschaufförens beteende. Utropen har låtit i stil med "Åh fy! Vad är det som händer? Vars är samhället på väg? Bor vi nu i nazityskland - det verkar ju så!!". Nå om det har varit en busschaffisarnas P. W. Botha in action så kanske det inte är mer än rätt att folk blir harmsna.

Men här till det knepiga. Alla (jag generaliserar och säger "alla" fast jag såklart inser att det inte rör sig om riktigt alla) som delar och retweetar saken borde kanske ta och titta på sina egna sorteringar och val här i livet.

Om vi tänker oss att valet att bo i ett icke invandrartätt område är samma som valet att sätta sig i en vit buss, och att valet att sätta sina barn i en icke invandrartät skola är samma som valet att sätta sig i en vit buss, och att valet att jobba på en icke invandrartät arbetsplats är samma som valet att sätta sig på en vit buss - ja, då behövs ju inte den där busschaffisen eftersom man själv redan är honom.

Jag säger inte att de som klagar på saken är dumma typer som borde byta ner sig och börja åka med den svarta bussen, utan jag säger bara att man ska inte kasta sten i glashus.

14 kommentarer:

Bror Edwards sa...

Efter att ha åkt med denna buss 6 tis och onsdagar i rad nu på sistone och sett denna egentligen äckliga snushandel ombord på båten och haft det tvivelaktiga nöjet att åka samma buss flera gånger kan jag varma rekommendera fler förståsigpåare att för rena nöjets skull ta en tur och dessutom njuta av de tax-free priserna i butiken. Det kanske skulle öppna för en mer nyanserad dom över buss chaffisen.

Clam sa...

Enligt chaffisen delade han ju in passagerarna i så kallade snusgöbbar - såna som storhandlar taxfritt och har mycket att bära - och nöjesresenärer. Frågan är hur han kunde göra indelningen på vägen t i l l färjan.

Jag är själv snusare. Nu går jag och sneglar i spegeln och undrar om det syns på lång håll fastän jag nyttjar diskreta miniprillor.

Och så har jag svårt att tro att ens en riktigt svårartad rasist på eget initiativ skulle införa apartheid på en svensk busslinje. Konstig nyhet. Jag anar ugglor i moset.

Clam sa...

PS Nu tror jag att jag har fattat. Chauffören känner helt enkelt igen de vanligaste aktörerna på den åländska snustraden?

Johnny Söderberg sa...

Bror Edwards: Ja bergis. Har aldrig hört talas om dessa snusproblem tidigare.

Clam: Hur som helst ska det bli intressant att höra fortsättningen på historien, om det blir nån.

Stefan Jansson sa...

Här är en enkel lösning. Förbjud snus.

Johnny Söderberg sa...

Stefan: Och bussar. Eller förresten, vi slår ihop det: Tuggbuss.

Clam sa...

Jag är väl naiv, men det tog tid att acceptera storyn. Att det inte går för sig att sortera folk efter färg på bussar trodde jag att minsta kotte hade klart för sig.

Det är något sorgligt över de här snusbusarna. Att köpa snuskburkar billigare för att sälja dyrare hör knappast till de mer lukrativa nischerna i affärsvärlden.

Johnny Söderberg sa...

Clam: De borde göra som jag gör när snussuget plötsligt sätter till: Lägga in en bit hushållspapper.

Clam sa...

Bra idé. Då aktar man sig nog för att bli sugen.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Det knasiga är - och jag talar av erfarenhet - att även det är beroendeframkallande.

Clam sa...

Aha. Hjärnan reagerar med en sugreflex och så tror den att den har fått sin nikotin. Man kan tydligen lura i den vad som helst.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Så är det.

Anonym sa...

Någon som kommer ihåg den svarta 11-åriga flickan som blev avslängd från tåget därför att hon inte hade biljett? En del röster på nätet sa att de kände henne och att hon var 18 - vips så blev det hur tyst som helst.

Lite samma grej här. Det gäller att få folks uppmärksamhet och rasism fungerar, oavsett om den är verklig eller inte.

Johnny Söderberg sa...

Staffan: Över huvud taget är tidningarna lite väl snabba med att rapportera saker. Och folk är ofta lite väl snabba på att reagera på vad tidningarna skriver. Oftast hamnar alla långt från nån slags sanning.