måndag, april 22, 2013

Man ÄR inte sin eventuella fobi

Jag läste Nalin Pekguls debattinlägg "Socialdemokraterna kommer att vinna på att ta debatten med islamisterna" på Newsmill nyss och kom då att hänga upp mig på ett ord. Hon skrev bland annat: "De kan också konsten att anklaga alla för att vara islamofober", och jag tänkte på ordet "islamofober". Svenska myndigheters definition (enligt Wikipedia) på ordet är:
Termen islamofobi anspelar på en rädsla för islam och muslimer. Termen inbegriper dock inte bara denna rädsla. Många muslimer upplever att det förs en propaganda mot islam och de personer som representerar denna religion. Islamofobi kan därför kort definieras som en rädsla för islam och muslimer, och som aktiverar en antiislamisk reaktion riktad mot muslimer.
Om man är rädd för islam och muslimer är man alltså en "islamofob". Okej ... varför detta "fob"? Det är det jag hänger upp mig på. Förutom det självklara, att det är fel att sätta sjukdomsstämpel (fobi) på vad folk tycker och tänker och känner, så är man ju faktiskt inte sin sjukdom. Till exempel, om man är född med en CP-skada (vilket nog inte kan räknas som en sjukdom, men du fattar vad jag menar) så har man en CP-skada. Däremot är man inget CP.

Ändå är det tydligen helt rätt och okej att kalla de som eventuellt lider av "islamofobi" för "islamofober". Konstigt, tycker jag. Jag kollade upp Wikipedias lista över kända/dokumenterade fobier (där förresten "islamofobi" inte finns med) för att hitta exempel och kunna testa hur dumt det skulle låta om man klistrade folks rädslor på dem, som vore det utseenden eller yrkestitlar, typ. Här är några.

- Snälla tänd lampan. Jag är rädd för mörker.
- Äsch, var inte en sån jäkla achluofob.

- Jag mår illa Bernt. Jag tror jag måste ...
- Tyst, Emma! Folk kan ju tro att du är aeronausifob.

- Aj! Aj! Aj! Sluta slå mig!
- Sluta själv! Sluta vara en sån liten algofob.

- Jag försökte få Pelle att stoppa in sitt huvud i en bikupa. Han vägrade.
- Skulle tro det. Har alltid misstänkt att han är en apifob.

- Timbeeeeer!
- Jag är ingen dendrofob, och bortser därför från detta utrop.

Osv, osv.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har stött på många sosseofober i mina dar. Ända sen jag var barn på 60-talet faktiskt. Kristendomofober ska vi bara inte tala om. Stackars kristna som måste känna sig förföljda och djupt kränkta oavbrutet, eller nej vad konstigt, de verkar inte göra det.
Min mormor och morfar och de flesta i deras generation led av svårartad kommunismofobi. Min mormor var riktigt rädd för byns enda kommunist som ville att ryssarna skulle komma och ta oss, trodde hon ialf. Man borde faktiskt ha utbildat folket och startat kampanjer mot all denna utbredda fobi i landet. BTW verkar inte Maria Sveland lida av både mansfobi och åsiktsfobi?
Den där studenten Henrik Arnstad verkar vara en riktig fascistofob f.ö och Anita Goldmans norskofobi och skidofobi ska vi inte tala om!
http://www.expressen.se/kultur/ett-renat-folk/
Norskofobin verkar mycket utbredd i Sverige överlag. Jag kräver en upplysningskampanj och plats i Agenda!
För egen del lider jag bara av politikerfobi och journalistofobi.

/Radner av Svitjod

Johnny Söderberg sa...

Radner av Svitjod: På tal om "... de flesta i deras generation led av svårartad kommunismofobi" Jag kommer att tänka på: det nog inte alltid så att man lider av sin "fobi". Man kanske gillar den.

Clam sa...

Men om man gillar sin fobi kanske den är en mani? Allt har såväl över- som undersida. Hm.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Om det är så eller inte, det skiter mani. :)

Anonym sa...

Tycker nån att det är en väldigt viktig del av livet att hata islam, och inte fattar skillnaden mellan islamism och islam, typ mellan Usama bin Ladin och Nalin Pekgul,
aldrig pratat med en muslim och blir förbannad om någon påpekar det för det är fan vårt land och här ska vi inte ha några muslimer alls för det är fan en förolämpning och jag skiter väl i om jag inte pratat med någon muslim som om det skulle vara en plikt att göra det - ja, då lider man av islamofobi.
Om fobin tar över hela personligheten så att den utvecklas till manisk upptagenhet, kan man säga att det rör sig om en islamofob. En islamofob är inget annat än islamofob. Alla andra karaktärsdrag försvinner.
De flesta islamofober dricker för mycket. Alkohol i för stora mängder kan ge upphov till onyanserat tänkande, det har att göra med hur nervbanorna i hjärnan dras om.

Men det är nog svårt att vara fobisk mot Nalin Pekgul så islamofoberna idag är en krympande skara.

Besserwisser von Överhielmen

Stefan Jansson sa...

Jag är dörädd för alla religioner.

Johnny Söderberg sa...

Stefan: Fast det är nog rätt skönt att vara religiös.

Clam sa...

Det här att ständigt diagnostisera sina politiska motståndare som fobiker, det måste väl bottna i någon slags fobi? Fobiskräck?

Johnny Söderberg sa...

Fobifobi!

Anonym sa...

Ingen har skyldighet att tolerera islam i sverige, trots att dem försöker få det att framstå så. Att vara rädd för kristendomen är osunt att vara rädd för islam är det inte.

Det var en sjuk författarinna här och gapade och skrek om rasism. Bara för att du hävdade att Breivik inte skulle pekas ut som fascist. Låter inte "Besserwisser von Överhielmen" misstänkt lik den patetiska ödlan?

Anonym sa...

Besserwisser von Överhielmen pratar som h*n har förstånd till. Enligt den beskrivningen är islamofober lika vanliga som kentaurer i den svenska faunan. Personligen har jag inte stött på en enda människa som inte pratat med en muslim.

Man skulle kunna tro att Överhielmen bor i Stockholms innerstad, Kungsholmen kanske? Södermalm? Eller i glaskupa i skogen kanske?

/Wisserbessen von Stövelklack

Anonym sa...

Besserwissern von Överhielmen tillhör pk-gänget som koketterar med antirasism.

De flesta i sverige förstår att det INTE är någon större skillnad mellan islam och islamism.
Så jag instämmer med den beskrivningen är så gott som alla islamofober i Sverige.

Där har Besserwissern alltså helt fel.

Man måste ha rätt att vara för stoppad invandring utan att bli kallad fobiker.

Johnny Söderberg sa...

Ingen, utom möjligen ens läkare, ska ju ställa diagnos på en.

Men det får räcka här, tycker jag.