måndag, april 29, 2013

Utbrott där blev yxtid här

Det är verkligen inte ett exempel på "Fjärilseffekten" - som ju handlar om att små skeenden någonstans på jorden kan fortplanta sig till att bli stora skeenden någon annanstans på jorden - men det är kanske ett exempel på orsak och verkan. Eller nåt. Nu pratar vi 500-tal.

Möjlig verkan: De gotländska bildstenarna fylls av figurer som föreställer asagudar och krigare.

Möjlig orsak: Ett vulkanutbrott i El Salvador (endast en sjö återstår av vulkanen).

Det är i en artikel i SvD som jag läser om denna händelse. Det verkar som att ett askmoln, rörande från en vulkan i El Salvador, hindrade solens strålar från att värma. Tillräckligt länge för att det skulle bli några missväxtår på våra breddgrader. Tillräckligt länge för att somrarna skulle utebli. Man snackade om "Fimbulvintern".

Jordbruksmarken hade varit utbredd innan detta hände. Så pass att inte förrän på 1700-talet var den lika stor igen. Men nu brakade det samman. Det blev - kan man tro - lite var och en för sig själv. Eddan berättar om: "En ”yxtid” - när inte ens föräldrar och barn skonade varandras liv".


Vad var det för mening med en solkult när solen inte fanns där? Så från att ha varit fyllda med solsymboler fylldes nu bildstenarna med asar och krigare. Inget mera soligt kumbaya - nu rådde yxtid.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hermann Göring spenderade en hel del tid på Rockelstad Slott i Sörmland som utsmyckats med solkors från Gotland. Dessa inspirerade Göring till att låta svastikan bli symbol för den nazistiska rörelsen. Kanske hade man inte haft såna framgångar utan denna symbol som med sin arketypiska kraft hypnotiserade massorna.

Det är väl rätt uppenbart vad som hände här? En tidsresenär utlöste vulkanen för att stoppa Hitler men det var dessvärre för sent; solkulten hade redan planterat sitt onda frö ; )

kalebass sa...

Nog tror jag på fjärilseffekten. Allt hänger ihop och påverkar vartannat, men oftast ser vi naturligtvis inte sambandet och resultatet...

Det lustiga, och lite skrämmande är att vissa ideer och företeelser samtidigt kan dyka upp på vitt skilda platser!

Johnny Söderberg sa...

Staffan: Så kan det ha varit. Solen förmörkades för Göring, och även han gick från kumbaya till yxtid (om han nu VAR så särskilt kumbaya från början).

Johnny Söderberg sa...

kalebass: Alla ideer ska nog inte realiseras. En del stannar kanske med fördel som dekorationer på bildstenr.