söndag, juni 23, 2013

Midsommaren 2013

Midsommar, 2013. I vanliga fall firar jag midsomrarna i Rimbo, med kompisar, men i år blev det i Farsta. Brorsan har en typ kolonistuga en halvtimmes promenad från Farsta centrum, och under dess tak, och i krokarna omkring den, firade jag midsommar i år.

Egentligen hade jag inte tänkt skriva nåt om det. Alla firar midsommar och mitt eget skiljer sig inte ifrån andras på några särskilda sätt. Fast jag råkade knäppa av några fina bilder med mobilen, och dem fick jag för mig att jag skulle slänga upp här.

Jag bloggar inte mycket nu för tiden då jag inte har nåt särskilt att säga, men bilder är ju bilder ändå, och de talar ju liksom för sig själva. Här nedan har vi en sjungande norrman. Firandet vid Farsta gård bestod till del av nåt slags norskt folkdanslag som dansade och sjöng. Sjöng, by the way, Evert Taube, vilket låt underligt men ändå inte illa.Vi, sällskapet jag befann mig i, höll oss nedanför Farsta gård nån timme eller ett par, drack kaffe och käkade några remmar, såna man köper för tjugo spänn, och sen gick vi till brorsans stuga. Vi åt och drack allt det vanliga, sill och nubbe och sånt, samt grillade, och sedan fiskade äldste sonen fram några grejer han ville att vi skulle smaka. Det var med ost och jox fyllda jalapenos inrullade i bacon. Dessa grillade vi.Och åt. Och nästan dog av starkheten. Sonen borde ha rensat ur jalapenosarna (eller vad det nu var) lite bättre, för all styrka fanns kvar där - inga förmildrande omständigheter liksom. Efter de första minuternas spottande och fräsande fick vi alla hicka, en hicka som stannade kvar rätt länge.

Det krävdes en hel del alkohol för att komma ner på jorden igen. Dock blev vi inte fullare än att vi kunde fiska efteråt. På bilden nedan syns sönerna göra detta. Det blev nått enstaka napp eller så, men mest sjögräs, tror jag.Klockan började bli mitt på natten. Jag såg att himlen brann en bit bortåt vägen, brann över skog och berg, så jag pinnade dit och tog ett kort. Som vanligt i såna här sammanhang tänkte jag: Hm, den här bilden tas nog med fördel med nån slags fet systemkamera. Bilden blev ändå hyfsad; mobilkameror kan de med.Natt övergick i morgon. Vi rörde oss hemåt. Klockan var väl sisådär kvart i fyra när vi gick på bron över sjön. Det hade ljusnat ordentligt. På en klippa i vattnet låg ett par svanar och sov.Förresten, fick jag för mig att berätta nu, så berömmer sig stugföreningen med att självaste Bellman har varit där, och till och med nämnt stället i en dikt. Jag blev ombedd att leta reda på dikten, för att kunna skriva ut den och sätta upp på väggen i brorsans stuga. Dock, efter ett jäkla letande på nätet utan resultat började jag misstänka att det hela var en myt, att det liksom var en "Gustav II Adolf sov över här på sin väg mot Lützen"-grej. Ni vet, osanningar och rykten som har fått ett eget liv och i folks ögon blivit sant.

Det blev att brorsan ringde Bellmansällskapet, och där fick god hjälp av en Bengt Jonshult. Dikten fanns faktiskt på riktigt, och Bengt scannade av den ur en gammal bok och skickade till brorsan. Den heter >> N:o 71. Öfver händelsen på Näset <<. Jag överförde scanningen till ett nytt dokument, googlade reda på en Bellman-bild som jag slängde dit, och för den goda sakens skull slängde jag dit ett ymnighetshorn också. Sen skrev jag ut bilden och gav till brorsan.Näset som beskrivs är där brorsan har stugan, och så var det med den saken. Bellmans göranden därute verkar ha varit betydligt vildare än vad jag själv, ca 240 år senare, åstadkom, och det kanske är lika bra det.

6 kommentarer:

h.skoldebjer sa...

Fina bilder Johnny. Du verkar haft en mysig midsommar.

Johnny Söderberg sa...

hasse: Tackar. Hoppas du har haft detsamma.

Larsson sa...

En bra sammanfattning av ett bra midsommarfirande. ha en fortsatt bra sommar J!

Johnny Söderberg sa...

Larsson: Tack, du mä. :)

Lotten Bergman sa...

Kulturgärning! Nu kommer nästa person som googlar sig blå efter just denna textrad med Näset och allt att finna råd just här!

Hurra!

Johnny Söderberg sa...

Lotten: Hurra! Det var lite så jag tänkte. Nätet som det ska funka. :)