tisdag, juni 11, 2013

På en kanon

På lunchrasten tog jag en sväng in på Armémuseums gård. Jag vankade runt där en stund, fluktade på kanonerna. Rätt snygga.Vid en närmare inspektion av dem (den jag fotade var händelsevis ett tolvpundigt stycke rövat från Danmark år 1650) såg jag att på de flesta fanns det ett litet ornament i form av liten kvinna. Var det kanske Moder Svea? tänkte jag, och kom sen att tänka på orimligheten i det eftersom kanonerna var danska. Var det kanske Moder Dana då? tänkte jag. Har danskarna ens en moder?

Äsch, det är nog en gudinna, kanske Victoria eller Nike. Eller ... varför inte Skade (det kunde ju inte skada, höhö). Skitsamma, den var fin i alla fall, och jag böjde mig närmare för att se exakt hur fin. I ansiktet.Huuuh! Det är ju en apa! En långhårig apa. Det kanske är en apgudinna, kanske den i H.P Lovecrafts novell "Facts Concerning the Late Arthur Jermyn and His Family". Eller så har danskarna en apa som moder.

15 kommentarer:

Vittra sa...

Heter inte Moder Sveas danska motsvarighet Barbie, mera känd som Helle Thorning-Schmidt statsminister? Skojar bara :) Men det är sant att Helle T-S kallas Barbie, men om det är positivt eller negativt menat eller inget av det ska jag låta vara osagt.

Mer seriöst så heter Sveas motsvarighet Mor Danmark och så här ser hon ut:
http://historiske-billeder.blogspot.se/2011/04/danmark-af-elisabeth-jerichau-baumann.html

Det är dock knappast hon som har avbildats på kanonen, för 1650 var hon nog inte uppfunnen än.
Men det var då en rälig apa di har satt på kanonerne! Hon skulle behöva en högtryckstvätt. Eller nåt.

Johnny Söderberg sa...

Vittra: Kanonkvinnan kanske var en förmoder till Danmark af Elisabeth Jerichau Baumann. Människorna sägs ju härstamma från aporna. :)

Clam sa...

Mor Danmark er gået abe. Har hun glemt, at danskerne efter deres skik går agurk?

Vittra sa...

Jag tror jag ska ta och adoptera det uttrycket Clam. Nästa gång någon säger att nu har NN gått fullständigt bananas så ska jag fråga: Bananas?? Menar du att h*n har gått gurka?

Jag tänkte annars på Jeppe på berget som en bra och naturlig nationalsymbol för Danmark. Om mor Danmark känner sig ensam alltså. Och så skulle det ju vara så modernt genuskorrekt och jämställt och så. Särskilt vacker eller lämplig som kanonsymbol vete fanken om han skulle vara däremot.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Haha, nu skriver du som man talar. :) I själva verket är danska som skriftspråk - i motsats till talspråket - oerhört lätt att begripa.

Vittra: Luffarna på Tuborg-burkarna kan vara danskarnas moder, tycker jag. :)

h.skoldebjer sa...

Hade önskat vi hade haft tid att besöka Armémuseet under mitt Stockholmsbesök i förra veckan. Har aldrig varit där.

Clam sa...

Ja, vem hade inte gone ape av att bli tagen som krigsbyte och lagd att ärga på en grusgård. Frågan är hur hon ser ut nu efter sin fodboldtab mot Färöarna. Som en portion Bostongurka?

Johnny Söderberg sa...

hasse: Inte jag heller. Jag har bara varit på gården.

Clam: Hon ser ut som att hon behöver lite Gammeldansk.

Clam sa...

Undskyld, jeg mente selvfølgelig boston agurk. Gerne med en lille en bagefter. Gammel Dansk er aldrig forkert!

Clam sa...

Nej, for fanden, det var jo den lille dreng Armenien, der skød gamle Danmark vaek!

Vittra sa...

Ja oj oj, lilla Armenien.
Det var da ærgerligt. Mit arme gamle fædreland. ESC - eller 'melodifestivalen' som du siger i Sverige - er ikke meget af en trøst nu kan jeg sige.

Men faktiskt skulle det vara roligt att veta tanken bakom idén att utsmycka kanoner med halvnakna apdamer. Var det brukligt på den tiden i fler länder? Jag får väl ta en tur till det där museet om jag skulle vara i närheten någon gång.

Johnny Söderberg sa...

Dä va bättre förr när museerna va gratis.

Clam sa...

Jeg er af den samme opfattelse.

Leszek Bonikowski sa...

Inte min mening att agera besserwisser här, men i och med att jag arbetat på Armémuseum så vet jag att det är fru Fortuna (om än med ett ap-ansikte). Fast kopplingen till Lovecraft är inte helt osannolik.

http://digitaltmuseum.se/things/12-p-eldrr/S-AM/AM.010023?query=fortuna&rows=24&sort_by=&page=1&owner_filter=S-AM&js=1&search_context=1&count=27&pos=15

Johnny Söderberg sa...

Lesz: Eftersom du ju faktiskt vet mest i den här frågan ÄR du ju faktiskt en besserwisser. :)
Tack för infon.