måndag, juni 10, 2013

Tv-serier och Galactica

Det är några tv-serier, genom åren, som har varit lite bättre än andra. Vilka dessa är skiljer sig nog rätt mycket från person till person, men även inom samma person; vad man tyckte var bra då är inte alltid bra nu. Tipset kanske är att inte se om tv-serier. Å andra sidan, jag såg om "Star Trek Voyager" (1995–2001) härom året, och jag gillade den fortfarande, så nån regel att serier åldras dåligt per automatik finns nog inte.

Men det är nog vanskligt att pusha för gamla favoriter, för det nostalgiska spelar in rätt grovt. Och säger man till någon: "Titta på den tv-serien vetja", och denne inte har några nostalgiska omständigheter kring vad det nu rör sig om utan det bara är nån random gammal 80-talsgrej, ja då får man kanske räkna med att bristande omdöme blir domen över en själv.

Kanske är det bäst att alltid lägga till ett: "Jag tycker". Eller kanske: "Som jag minns det". Förresten, nu när jag tänker på saken så borde nåt liknande gälla för det mesta. Man ska inte säga, för att ta ett exempel: "Miljöpartiets förslag i den frågan är ju jättebra!" Man ska säga: "Jag tycker att Miljöpartiets förslag i den frågan är jättebra!" Eller dåligt.

Men nu kom jag bort från vad jag skulle skriva. Jag tänkte ju lista några tv-serier som jag har gillat, genom åren. Det blir bara några jag kommer på just nu. Säger någon: "Jamen den serien då" så kanske jag säger detsamma: "Ja just det, den borde jag har skrivit dit! Och den ... och den ... och den" Men så är det. Här är några.

"Jag, Claudius" (1976)
"Twin Peaks" (1990 - 1995)
"Riket" (1994)
"Rome" (2005-2007)

Ja som jag trodde, själva listans litenhet tyder ju på att jag har missat "den ... och den ... och den". Men skitsamma, anledningen till att jag skriver detta beror egentligen på att jag igår avsluta en tv-serie som jag tyckte var jävligt bra: "Battlestar Galactica" ([Pilot] + 2004-2009). Jag har hållit på ett antal veckor med den, men nu är jag klar.

"Galactica" (alltså inte den gamla 70-talsvarianten) har varit ett projekt som jag har påbörjat flera gånger, men aldrig avslutat. Jag såg nog några avsnitt när den var ny, och kom sen av mig. Nåt annat kanske kom emellan. Sen, några år senare kanske jag såg hela första säsongen. Och kom av mig. Några år senare igen, såg jag kanske både första, andra och halva tredje säsongen - innan jag av okända anledningar kom av mig.

Så på nåt vis har "Galactica" liksom legat och spökat i mitt bakhuvud i snart 10 år. Legat där som ett slags pågående projekt som liksom har skavt och pockat på. Men nu jävlar, tänkte jag för några veckor sedan, nu ska jag ta mig igenom hela serien. Så jag förberedde mig mer eller mindre på en lätt kraftansträngning.

En helt onödig förberedelse, skulle det visa sig. Om det var jag som hade mognat eller om det var serien som hade det vet jag inte, men nu satt den plötsligt där, som handen i handsken, som en pusselbit i en annan. Det var ingen ansträngning nu, utan det var som att konsumera ur ett ymnighetshorn av bra tv.Och fan vad bra den är. Eller snarare då: Fan vad jag tycker den är bra. Tid var alltså ingrediensen som fattades, tid minus nostalgifaktorn. Rekommenderas.

11 kommentarer:

Rexxie sa...

Battlestar Galactica är riktigt bra, och klarar dessutom att kollas på en gång till vilket få tv-serier gör.

Själv har jag slutat kolla på gamla tv-serier som man DÅ tyckte var bra; i 95% av fallen så sitter man och undrar hur sjuttsingen man kunde slösa bort tiden på att titta på tv-serien första gången...

Johnny Söderberg sa...

Rexxie: Så är det med de flesta nya serier, att jag får den känslan efter bara 4-5 avsnitt.

Vittra sa...

Jag håller med om de tre första på listan. Rome har jag inte sett än.
Battlestar Galactica blev bättre när man kommit in i den efter några avsnitt. Först reagerade jag en del över att jorden med en världsregering hade typiskt amerikanska drag. Presidenteden var nästan identiskt med den amerikanska t.ex. Det kändes inte helt trovärdigt men det bortsåg man så gärna från när man väl kommit in i seriens universum. Jag hade gärna sett att den fortsatt i några avsnitt till för att knyta ihop det hela.

Jag Cladius tyckte jag var så bra att jag inte vågat se om den sen reprisen på 80-talet någon gång.

Jag har sett om några från 70-talet som jag bävat över att se om, bl.a Hemliga Armén. Gudskelov höll den fortfarande även om den kändes lite daterad tekniskt. Samma sak med survivors som man gjorde en modern version av för något år sen.

Johnny Söderberg sa...

Vittra: Exempelvis serier som Survivors (samt 80-talsversionen av Triffiderna) vinner mycket på sin mörka 70-80-talsmurrighet.

Mia* sa...

Battlestar Galactica har vi sett i modern tid - och gillade från början till slut. Du har väl sett Caprica också, hoppas jag? "spin-off prequel", kallas den.

Och så blev jag tvungen att titta efter (och hämta hem) Hemliga armén, bara för att Vittra råkade nämna den. :)

Vittra sa...

Mia, nä men så roligt :)Den är väl värd det. Det var intressant att återse den fruktansvärt skrämmande Obersturmbahnführer Kessler. Jag kan fortfarande inte se honom eller de andra majorerna i andra roller utan att tänka på nazismen.

Triffiderna kommer jag att hämta hem. Jag tyckte den var riktigt bra trots att jag var skeptisk till en början. Filmen var en riktig favorit och då kan det vara svårt att se andra versioner, men det funkade jättebra. Jag hade en kompis som skrattade sig fördärvad åt filmen och sa: Titta, vandrande Amaryllisar! Varenda gång de visade sig i bild. Irriterande, men i sak hade han rätt :)

Johnny Söderberg sa...

Mia*: Caprica har jag sett första avsnittet av bara. jag fastnade inte riktigt. Däremot har jag sett "Blood & Chrome" (http://www.imdb.com/title/tt1704292/), och snart kommer jag ha sett "The Plan" (http://www.imdb.com/title/tt1286130/).

Vittra: Haha, Triffiderna (http://www.imdb.com/title/tt0081850/) såg verkligen ganska speciella ut. :)

h.skoldebjer sa...

Jag Claudius är en fantastisk klassiker. Av någon anledning skrämde Twin Peaks fullständigt skiten ur mig. Den där Bob gav mig iskalla kårar. De övriga två har jag ej sett.

Johnny Söderberg sa...

hasse: Riket (säsong 1 åtminstone) samt Rome - du borde se dem.

h.skoldebjer sa...

Får fundera på saken Johnny. :-)

Johnny Söderberg sa...

hasse: Gör det. Men just i Romes fall så är det bara två säsonger, det är ganska lättgenomtittat.